Usamljena, depresivna i premorena mladost

Mnogi milenijalci imaju problem sa depresijom, anksioznošću, porocima, usamljenošću, premorom mnogo više nego prethodne generacije.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Bussines Insider // Foto: Pixabay

 

Milenijalci definitivno menjaju pogled na značaj mentalnog zdravlja. Prema rezultatima „Pew Research Center“, oni između 23 i 38 godina koji su ispitani tokom 2019. godine, najviše boluju od depresije. Daleko je veći porast takozvane „smrti iz očaja“, koja je povezana sa usamljenošću i novčanim stresom. Milenijalci takođe osećaju da njihovi poslovi imaju ogromnog udela u njihovom mentalnom zdravlju. Jer, što više rade, a ujedno i stagniraju, milenijalci imaju mnogo veći procenat burnouta nego ostale generacije. Mnogi zbog toga i daju otkaze. Dok neki milenijalci ne mogu da priušte sebi pomoć, oni i dalje mnogo više idu na terapije nego što su to radile starije generacije, skidajući konačnu tu stigmu.

Depresija sve veća među milenijacima

Prema izveštaju „Blue Cross Blue Shiled Health Index“, ogromni skok dijagnostificirane depresije je ogroman među milenijalcima i tinejdžerima nego među ostalim gruapama.

„Smrt iz očaja“ ne bira

Mnogi milenijalci umiru „iz očaja“, odnosno zbog narkotika, alkohola i suicida. Samo u 2017. godini 36.000 Amerikanca je umrlo, prema izveštaju „Trust for America’s“ i „Well Being Trust“.

 

Finansijski stres

Milenijalce takođe muči problemi studentskih dugova, nege dece i skupocenog održavanja svog doma. Usled svega toga, javljaju im se i psihički problemi zbog kojih na kraju donose i fatalne odluke kao što je odlučivanje na samoubistvo.

 

Mladi su usamljeni

„YouGov“ je nazvao milenijalce „najusamljenijom generacijom“ zasnivajući to na anketi od 1245 ispitanika u SAD. Tu kaže da se milenijalci osećaju mnogo više usamljeno nego prethodne generacije. Njih 30% se tako oseća, dok kod Generacije X je to 20%, a kod boomera 15%. Mnogi milenijalci su takođe rekli da nemaju bliske prijatelje.

 

Imaju veliki problem sa burnoutom

Autorka Helen Piterson na „BuzzFeedu“ je milenijalce nazvala „burnout generacijom“. Ona je to nazvala generacijskim fenomenom, budući da su pronašli između teške ekonomske situacije, socijalnih mreža, svakodnevnih obaveza i anksioznosti.

 

Ukoliko vas nešto tišti ili razmišljate o samoubistvu, molimo vas da okrenete SOS telefon za prevenciju suicida 011/7777-000, koji je na raspolaganju 24 sata dnevno ili besplatnu liniju Centra Srce 0800-300-303, svakog dana od 17 do 23 časa.