SOS telefon za one kojima smeta Greta Tunberg

Vi ste odrasla osoba i ne možete da smislite Gretu Tunberg? Neopisivo vam ide na nerve i imate potrebu da je hejtujete na društvenim mrežama? Niste jedini, mnogo je ljudi koji dele vaš problem. Pomoć stiže!

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Foto: Youtube Printscreen

 

Poruka koju prenosi Greta Tunberg prilično je jednostavna: spasimo planetu! Pa ipak, kampanja „Petkom za budućnost“ i sve što Greta sa grupom tinejdžera širom sveta radi, izaziva izlive otrova na društvenim mrežama, kako od običnih ljudi, tako i od političara i naravno – trolova. Srećom, sada postoji SOS linija za sve njih. Dostupna je 24 sata i ako vam Greta Tunberg baš ide na nerve, ljubazni operateri će se javiti u svakom trenutku.

 

Američka TV mreža ABC lansirala je urnebesno smešan video, u formi reklame za SOS liniju namenjenu „odraslima koji su besni na dete“. Bilo da ste sredovečan muškarac ili korisnik Tvitera koji umesto profilne slike ima „jaje“, kaže reklama, ova telefonska linija je tu da vam pomogne da se pomirite sa sopstvenim besom.

Video počinje scenom muškarca koji sedi na sofi i govori direktno u kameru: „Zdravo! Ja sam sredovečni muškarac sa sramotnim problemom. Iracionalno besnim na klinku iz Švedske koja hoće da spasi planetu. Srećom, postoji broj telefona koji mogu da okrenem.”

U nastavku videa, baš kao u klasičnim relamama, čuje se glas spikera koji kaže: „Ako ste potpuno odrasla osoba koja iz nekog razloga ima potrebu da urla na dete, Greta Tunberg SOS linija je ovde da vas trpi.“ Zatim gledamo ljude koji zovu ovaj broj.

„Samo mi bespotrebno podgreva zabrinutost“, kaže jedan očajni muškarac: „Ona čini da smak sveta stvarno zvuči kao smak sveta!“

Drugi muškarac urla u telefon kako je cela šarada otišla predaleko i kako je našao lažni snimak Grete Tunberg koja govori pred lažnim Ujedinjenim nacijama, dok mu ljubazna operaterka govori: „Gospodine, to su prave Ujedinjene nacije.“ U sledećem kadru muškarac pada u nesvest, a spiker nastavlja: „Pre nego što uključite velika slova na tastaturi i ostavite komentar na sajtu dozvolite našim savetnicima da procene vaše stanje.” Vidimo operaterku koja kaže: „Gospodine, pre nego što počnemo, moram da vas pitam nešto. Da i je vaša profilna slika na Tviteru ‘jaje’?“ Besni muškarac odgovara potvrdno, ali „samo zato što nema nijednu dobru sliku svoje face“. Pošto na Gretu nisu besni samo muškarci, a i prva asocijacija na Švedsku je mnogima nameštaj skandinavskog dizajna, tu je i žena koja zove SOS telefon da pita: „Ako je već tako divna, slatka i brižna švedska devojčica, što ne dođe da mi pomogne da montiram policu za knjige?!“

Video ABC-a nalazi se i na Jutjub kanalu pokreta Petkom za budućnost, a na Tviteru ga je podelila i Greta Tunberg uz poruku: „Držite se! Pomoć je dostupna.“

 

VIDI NA VUGLU:

GRETA NIJE JEDINA: DECA KOJA SU USTALA PROTIV KLIMATSKIH PROMENA

GRETA TUNBERG JE PANK 21. VEKA