Skorseze nije jedini koji ne podnosi superherojske filmove

Sve više se u javnosti raspravlja o tome da li je ekspanzija filmova o superherojima umestnost ili ne.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

IzvorMetro.co.uk // Foto: Wikimedia Commons (Siebbi)

 

On možda jeste jedno najvećih imena američke kinematografije, ali Marin Skorseze je privukao dosta pažnje kada je prokomentarisao ekspanziju Marvelovih filmova. Kada su ga upitali u intervjuu za „Empire“ da li je gledao neki od tih filmova, on je odgovorio: „Pokušao sam, znate, ali to uopšte nije kinematografija. Iskreno, najbolje što mogu da kažem jeste da se ti glumci trude najbolje što mogu u zadatim uslovima i okolnostima. To je čista zabava.“

 

Komentari javnosti su pokrenuli debatu da li su filmovi o superherojima uopšte umetnost. Međutim, Skorseze nije jedina osoba kojoj se ne sviđa taj univerzum.

 

Mel Gibson

 

Mel Gibson i nije baš osoba od integriteta, niti neko čije izjave mogu da se shvate ozbiljno, ali on je svoj oštar stav 2016. godine, na filmskom festivalu u Veneciji, iskazao prema filmu „Batman V Superman: Dawn of Justice“, nazivajući ga „đubretom“.

„Uopšte me ne zanimaju te teme. Znate li koja je razlika između pravih superheroja i onih iz stripova? Pravi ne nose kostime, a kostimi koštaju puno“, rekao je Gibson.

Interesantno je da Gibson bio jedan favorita za ulogu Betmena u filmu Tima Bartona iz 1989. godine. Takođe mu je ponuđena uloga Odina u Torovim filmovima.

 

Dejvid Kronenberg

 

Ovaj reditelj je 2012. godine Betmenovu trilogiju Kristofera Nolana nazvao dosadnom. Kasnije je rekao da je ta reč izvučena iz konteksta, i da je on mislio uopšte na sve superherojske filmove.

„Stripovi su pravljeni za tinejdžere i oni u svojoj srži su takvi. Za mene, superherojski filmovi imaju limit i ne mogu da imaju visok kinematografske umetnosti“, istako je Kronenberg za „Indiewire“.

 

Klint Istvud

 

Ova holivudska legenda je 2017. godine na „Cinemaconu“ rekla da nikada neće snimati superherojske filmove.

„Čitao sam stripove kao mali, sada više ne, jer preferiram stvari za odrasle“, izjavio je Istvud.

Kada su ga pitali zašto nije prihvatio ulogu Supermena u filmu „Man of Steel“, on je rekao da „to nije za njega“.

 

Ridli Skot

 

Čovek koji je sinonim za naučnu fantastiku kaže da „ne može da shvati popularnost superheroja u bioskopima“.

„Ne mogu baš da poverujem u tu toliko tanku, fiktivnu priču o superherojima“, kazao je Skot 2017. za „Digital Spy“.