SHARE Fondacija: Prijave protiv 16 globalnih tehno kompanija

Prošle jeseni, kada je na snagu stupio novi zakon o zaštiti podataka, SHARE Fondacija je pokrenula kampanju informisanja građana o pravima

Foto: Pixabay

Pravnici SHARE Fondacije podneli su u četvrtak, 1. oktobra prekršajne prijave protiv 16 globalnih tehno korporacija zbog toga što ni posle više od godinu dana nisu ispunile obavezu iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da imenuju svoje predstavnike u Srbiji.

Kompanije u čijem su vlasništvu platforme za pružanje različitih usluga, poput Fejsbuka, Tvitera, Amazona, Netfliksa ili Airbnba, obrađuju ogromne količine ličnih podataka građana Srbije, dok građani nisu u mogućnosti da neposredno ostvare svoja prava, već su prepušteni automatizovanoj komunikaciji sa robotskim službama u inostranstvu.


VIDI NA VUGLU:

Naučnici napravili “super enzim” koji jede plastiku šest puta brže

Skoro 500 kitova je nasukano na obalama Tasmanije


Prošle jeseni, kada je na snagu stupio novi zakon o zaštiti podataka, SHARE Fondacija je pokrenula kampanju informisanja građana o pravima, ali i kompanija o njihovim obavezama. Prve prekršajne prijave podneli su protiv Gugla i Fejsbuka pa je, nakon duge korespondencije sa našim Poverenikom, Google LLC bila prva i zasad jedina kompanija među tehno gigantima koja je imenovala svog predstavnika u Srbiji. Korporacija Marka Zakerberga nije udostojila Poverenika nijednog odgovora.

Zahvaljujući Guglovom predstavniku u Srbiji, nedavno su zabeležili prvi domaći slučaj uspešno ostvarenog prava na zaborav. Od “manjih” globalnih korporacija, predstavnika u Srbiji odredio je i vlasnik servisa za pretragu komercijalnih letova eSky, dok je holandski vlasnik platforme na srpskom jeziku KupujemProdajem već imao lokalnog predstavnika.