Savamala: Tri godine od rušenja u Hercegovačkoj

Foto: Bojan Stekić

Okupljanjem u Hercegovačkoj ulici u Savamali Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd obeležila je tri godine od nezakonitog , noćnog rušenja čitavog jednog kvarta u Beogradu.

Podsetimo se prvo šta se dogodilo. Bila je izborna noć. Dan ranije, 24. aprila 2016. u Srbiji su održani parlamentarni izbori. U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike, oduzimala im mobilne telefone i vezivala. Čuvar jednog od objekata preminuo je oko mesec dana nakon ovog događaja. Predsednik Srbije (tada još uvek premijer) u leto 2016. rekao je da je za rušenje objekata u Hercegovačkoj kriv “kompletan idiot”. Nekoliko meseci kasnije potvrdio je da su za rušenje odgovorni ljudi iz vrha gradse vlast u Beogradu. U to vreme, gradonačelnik Beograda bio je Siniša Mali, danas ministar finansija, a glavni gradski menadžer bio je Goran Vesić, sada zamenik gradonačelnika.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti. Postoje transkripti razgovora između građana i policije koji potvrđuju da je odnekud stigla naredba da se na pozive građana ne reaguje. Porušeni objekti nalazili su se u delu grada na kom je predviđen deo projekta Beograd na vodi, megalomanskog građevinskog kompleksa kojim je žrtvovano i savsko priobalje, inače javno dobro. Nakon ovog događaja, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd mesecima je svake srede organizovala proteste ispred Skupštine Beograda.

Današnji skup počeo je na „mestu zločina“, u Savamali. Danas se tamo ne nalazi ništa. Okupljeni su nakon kratkih govora krenuli u protestnu šetnju od Hercegovačke ka Starom dvoru u kom se nalazi Skupština Beograda i tamo otkrili spomenike onima za koje se sumnja da su glavni krivci – Siniši Malom i goranu Vesiću.

Kako je izgledao današnji protest pogledajte u galeriji.