SAD: sve više mladih umire iz očaja

Millenijalci nemaju uvek s kim da dele mentalni teret, budući da je veća verovatnoća da će tek u kasnijim godinama stupiti u brak i da će za razliku od starijih biti manje povezani sa političkim ili verskim zajednicama.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

// Foto: Pixabay

Izvor: Bussines Insider

 

Među mladim Amerikancima pojavila se takozvana „smrt iz očaja”.

Ove smrti — povezane sa psihoaktivnim supstancama, alkoholom ili suicidom — odnele su živote 36.000 američkih milenijalaca samo u 2017. godini. Predoziranje je najčešći uzrok smrti.

To kaže Jamie Ducharme za „Time“, pozivajući se na izveštaj zdravstvenih grupa „Trust for America’s Health” i „Well Being Trust“.

„Smrt iz očaja“ se, nažalost, povećala u svim životnim dobima u poslednjih 10 godina, ali još više kod mlađih Amerikanaca.

Od 2007. do 2017. godine, među onima između 18 do 34 godine smrtnost od alkohola se povećala za 69%; od droge za 108%, upravo zbog porasta opojnih narkotika; i porast smrti samoubistvom se uvećao za 35%.

Izveštaj navodi nekoliko razloga koji stoje iza ovih poteškoća: mladi punoletnici su skloniji u prihvatanju rizika i žive u “okruženju sa velikim stresom”.

Međutim, prema izveštaju postoje i drugi strukturalni faktori. Naime, mnoštvo milenijalaca se suočava sa velikim finansijskim problemima: dugovi za studentske zajmove, zdravstvo, nega dece i skupo održavanje kuće.

Finansijska opterećenja i nedostatak socijalne podrške mogu da objasne zašto depresija raste među mladima. Od 2013. godine depresija se među njima povećala za 47%, navodi se u izveštaju „Blue Shield“. Međutim, svaki peti ne traži lečenje — verovatno zato što ne može to ni da priušti.

Studije su takođe otkrile povezanost između zaduženih ljudi i problema mentalnog zdravlja. Iako ovo istraživanje po svojoj prirodi ne može da utvrdi uzročno-posledičnu verovatnoću da će doći do poremećaja mentalnog zdravlja tri puta je veća među onima koji nisu osigurani, navodi istraživanje na „Science Direct“.

Millenijalci nemaju uvek s kim da dele mentalni terest svega toga, budući da je veća verovatnoća da će tek u kasnijim godinama stupiti u brak i da će za razliku od starijih biti manje povezani sa političkim ili verskim zajednicama

 

Ukoliko vas nešto tišti ili razmišljate o samoubistvu, molimo vas da okrenete SOS telefon za prevenciju suicida 011/7777-000, koji je na raspolaganju 24 sata dnevno ili besplatnu liniju Centra Srce 0800-300-303, svakog dana od 17 do 23 časa.