Počelo okupljanje studenata, govori rektorka

Izveštavaju: Nikola Krstić, Lazar Simić

Protestno okupljanje studenata zbog donete pa povučene odluke da se studentski domovi u Beogradu zatvore počelo je nešto posle 10 časova.

U 11 časova obratila im se rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, koju su studenti dočekali aplauzom.

 

 

View this post on Instagram

 

U 11 sati okupljenim studentima obratila se rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović

A post shared by Vugl.rs (@vugl.rs) on

“Nisam ovde zbog kamera, ovde sam zbog studenata”, rekla je rektorka i dodala da na osnovu dogovora koji su vođeni danima, ona očekuje ono što je obećalo ministarstvo: “Bilo je dogovoreno da se isprati junski ispitni rok, u tom smislu da ostanu otvoreni domovi. Ja očekujem i nadam se da će domovi biti dostupni dok su studenti na ispitima.”

Na ovo su studenti počeli da skandiraju: “Celo leto!”

 

View this post on Instagram

 

Plato ispred Filozofskog #protest #studenti #covid19 Fotografije: @krlentije_treci, @_si___la_

A post shared by Vugl.rs (@vugl.rs) on

Na samom početku, objavljeno je da se oko 1000 studenata iz različitih domova kreće ka Platou, pa će ih organizatori sačekati do 11 časova.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vugl.rs (@vugl.rs) on

“Većina studenata nosi maske i odgovorni smo, dok sa druge strane, vlada, tokom vrhunca pandemije, nije zatvorila fabrike, nije obezbedila zaštitnu opremu u bolnicama, tako da stvarno ne vidim kako su studenti krivi za koronu. Ovoj vlasti su krivi svi drugi osim nje”, kaže Miloš (21).

Mihajlo (22) smatra da vlast ne govori istinu: “Kao prvo, oni su studente isterali kad je počela epidemija, pa kad su počeli da prave kovid bolnice rečeno je da se smesta vratimo po stvari, a ako ne dođemo, staviće ih u kutije i neće im ništa faliti. Naravno, to baš i nije bilo tako.” Na pitanje da li veruje ministru Šarčeviću da će studenti ostati u domovima, Mihajlo kaže da ne veruje, sve dok se to ne usvoji na sednici Vlade Srbije, uz zahtev da se na fakultetima poštuju mere zaštite, “pošto se na pojedinima ne poštuju, naročito na onima čiji je dekanat blizak vlasti”, i dok se ne omoguće dodatni ispitni rokovi.

Katarina (21) kaže da vlasti nije bitno šta studenti misle i kako se osećaju: “Najlakše je udariti po najslabijima. Ako ćemo realno, mladi zavise od njih. Njihove loše odluke se najviše odnose na nas. I nismo samo mi, studenti ugroženi. Po fabrikama, prodavnicama rade mladi ljudi od 18 godina koji su nezaštićeni.”