Parler: društvena mreža za prognane sa Tvitera

Korisnici nove društvene mreže imaju nešto zajedničko: većina je banovana sa Tvitera i naklonjena Donaldu Trampu, što se pokazalo kao privlačno za radikalne desničare iz drugih delova sveta.

Tviter je dobio konkurenciju. Iako osnovana još prošle godine, društvena mreža Parler poslednjih nedelja postaje sve popularnija i beleži rast od 200.000 novih korisnika. Parler, mreža koja sebe predstavlja kao „nepristasnu, vođenu slobodom govora“, zapravo raste zahvaljujući sve većem broju „prognanih“ sa Tvitera, koji je pooštrio politiku prema širenju govora mržnje.

Parler definiše sebe kao suprotnost Tviteru, ali u realnosti, sudbina kompanije tesno je povezana sa „plavom ptičicom“ Džeka Dorsija. Naime, 2018. brojni radikalni politički nalozi – u rasponu od teoretičara zavera Aleksa Džonsa i njegovih InfoWars pa sve do antifašističke grupe Smash Racism DC – suspendovani su sa Tvitera, što je izazvalo veliko negodovanje i kritike na račun ove društvene mreže.

Parler je lansiran otprilike u to vreme kao „alternativa nedostatku transparentnosti velikih tehnoloških kompanija, ideološkoj cenzuri i zloupotrebi privatnosti“, nudeći sigurnu luku banovanima sa Tvitera. Nakon što je platforma privukla nekoliko visoko profilisanih kritičara Tvitera (npr. bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija i radikalno desničarsku aktivistkinju Loru Lumer, Paler je postao popularan među onima koji su se osećali nadzirano i progonjeno na Tviteru i Fejsbuku.

 

Ljudima na Parleru zajednička je jedna stvar – mržnja prema Tviteru.

Zahvaljujući Đulijaniju, vatrenom pristalici Donalda Trampa i Bredu Paskejlu, Trampovom menadžeru kampanje, prvi korisnici Parlera bili su desno orijentisani Amerikanci koji smatraju da Tviter ima nešto protiv američke desnice. Međutim, većina od ovih 200.000 novih korisnika koji su se registrovali na Parleru jesu saudijski nacionalisti koji takođe mrze Tviter.

Nagli rast korisnika, čiko se broj udvostručio za manje od nedelju dana izazvao je tehničke probleme, pa platforma sve češće pada i nije u funkciji. Osnivači mreže kažu da trenutno rade na izgradnji sistema koji može da izdrži još veći broj izgnanika u „zonu slobode govora“.

Za to vreme, osnivač i generalni menadžer Tvitera Džek Dorsi već mesecima je pod pritiskom američkog Kongresa, jer ovo telo smatra da Tviter dozvoljava preveliku količinu govora mržnje. Od Džeka se sada zahteva da pooštri uslove korišćenja i izmeni politiku kuće prema kojoj Tviter nije odgovoran za sadržaj koji postavljaju korisnici ove mreže. Međutim, grupa zakonodavaca bliska Kongresu sve je aktivnija u zahtevu da društvene mreže aktivnije moderiraju sadržaje kako bi se sprečile manipulacije.