Parada ponosa 2019: u nedelju na Slaviji

Nedelja ponosa koja je počela 9. septembra završava se finalnim događajem, Paradom ponosa, koja počinje u nedelju u 16 sati.

Okupljanje učesnika za Beograd Prajd počeće od 16 časova na Trgu Slavija. Nakon svečanog proglašenja Kume Prajda i Kraljice Prajda, Beograd Prajd šetnja polazi u 17 časova.

Ovogodišnja ruta šetnje je duža nego inače. Prolazi pored svih nadležnih institucija za unapređenje položaja LGBTI+ zajednice kojima Beograd Prajd već godinama upućuje zahteve koji se pre svega tiču donošenja novih zakona i efikasnije i doslednije primene postojećih.

Šetnja počinje na Trgu Slavija, ulicom Kralja Milana, prolazi pored Prajd Info Centra, nakon čega skreće prema Trgu Nikole Pašića pored Igumanove palate. Nakon prolaska pored Skupštine grada Beograda i Narodne skupštine, povorka skreće u ulicu Kneza Miloša kojom nastavlja do zgrade Vlade Republike Srbije. Nakon kratkog obraćanja pred Vladom, Prajd produžava do parka Manjež, gde se održava žurka na otvorenom i muzički program koji traju do 23h.

Ovogodišnji Prajd održava se pod sloganom #neodricemse, a pratila ga je medijska kampanja u kojoj su roditelji LGBTI+ dece davali oglase u novinama u kojima se ne odriču svoje dece.

Prajdu je prethodila Nedelja ponosa u kojoj je održano više desetina događaja, performansa i debata, a od ponedeljka do subote u Prajd Info Centru zajedno sa Asocijacijom DUGA omogućeno je besplatno testiranje na HIV svakog dana od 15 do 18 časova.