Onlajn debata: Nasilje, mizoginija, seksizam i mogući otpori

Učesnice će voditi razgovor  o feminističkim praksama u onlajn prostoru kao mogućim strategijama borbe za unapređenje položaja žena, o digitalnoj sigurnosti, kao i o informaciono-tehnološkom obrazovanju mladih žena.

Foto: Pixabay

Povodom početka globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa feminističkim kulturnim centrom BeFem, organizuje događaj: “Internet je za sve?! Nasilje, mizoginija, seksizam i mogući otpori” 25. novembra 2020., u 18 sati, u obliku onlajn debate.

Svetski Dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar), obeležiće se razgovorom između francuskih i srpskih aktivistkinja, koje se bave različitim aspektima odnosa digitalnog sveta i feminizma.

Pozicija žena i represije koje doživljavaju u realnom prostoru, prenose se i u onlajn sferu.

Zato je potrebno kreirati nove digitalne feminističke prakse, kako u edukativne svrhe, tako i radi stvaranja bezbednog prostora za žene i druge marginalizovane grupe. To je put koji vodi ka umanjivanju stereotipa i povećanju učešća žena u medijskom i digitalnom sadržaju.

Učesnice će voditi razgovor  o feminističkim praksama u onlajn prostoru kao mogućim strategijama borbe za unapređenje položaja žena, o digitalnoj sigurnosti, kao i o informaciono-tehnološkom obrazovanju mladih žena.

Razgovor će voditi dr Jelena Višnjić, dr studije roda, jedna je od osnivačica i direktorka BeFema.

Učestvuju: Josiane Jouët (Žozian Žue), sociološkinja, koja svoj rad fokusira na upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija; Margaux Collet (Margo Kole), aktivistkinja, autorka i nezavisna konsultantkinja za rodnu ravnopravnost; Tanja Ignjatović, psihologinja, konsultantkinja u radu sa ženama žrtvama muškog nasilja, koordinatorka programa edukacija, istraživanja, analiza javnih politika i javnog zagovaranja i Lana Nikolić, master filološkinja, novinarka i aktivistkinja, koja se bavi i istraživanjem potencijala digitalnog i drugih oblika aktivizma.

U okviru ciklusa Rodna ravnopravnost u digitalno doba Francuski institut u Srbiji organizovaće više debata tokom 2021. godine.

Događaju se možete priključiti preko Zoom platforme, a link ćete dobiti prijavom preko onlajn registracije na ovom LINKU.