Održan Beogradski festival stripa Tras #3

Foto: Bojan Stekić

U subotu, 11. maja, održan je treći Beogradski festival stripa TRAS! u Kulturnom Centru GRAD.

Gosti su bili dobro poznata i cenjena imena strip-scene – Đovani FregijeriValter VenturiIgor KordejŠtef Bartolić i Darko Perović.

Posetioci su imali priliku da u okviru programskog dela Autori za publiku dobiju crteže sa posvetom. Takođe su mogli da pazare stripove domaćih izdavača, među kojima su Veseli četvrtak, Čarobna knjiga, Phoenix Press, Darkwood, Makondo, Komiko, System Comics, Besna kobila, Dibidus, Forma B, Everest Media, Modesty stripovi i knjižara Alan Ford.

Vrhunski ilustrator i strip-autor Ivica Stevanović imao je mini-izložbu svojih radova.

Predstavljeno je novo izdanje izdavačke kuće Komiko iz Novog Sada, strip „Dolazak“ australijskog umetnika Šona Tana.

Atmosfera je manje ličila na festivalsku, a više na drugarski skup, te je ovogodišnji festival pre svega bio mesto gde su se družili ljudi koje spaja ljubav prema devetoj umetnosti, a gosti iz Italije su istakli da je upravo to ono što najviše vole kod ovog festivala.

Pred sam kraj događaja, organizovana je aukcija izloženih printova sa ovogodišnjeg i prethodnih festivala, čiji su

„Sveopšti utisak je izuzetno pozitivan. Autori koji ranije nisu bili na TRAS! festivalu bili su iznenađeni posetom i organizacijom. Fanovi su većinom došli do zeljenih crteža i posveta. Najviše gužve je bilo oko italijanskih autora, što je sasvim očekivano zbog popularnosti Bonelija kod nas“, istakao je Nikola Dragomirović, jedan od organizatora.