Novo doba: Instagram kreće da uklanja vidljivost lajkova

Tviter ukida političko oglašavanje, Fejsbuk se koprca u svojoj borbi protiv fejk njuza, a Instagram uveliko povlači poteze koji su zapravo melem za mentalno zdravlje njegovih korisnika.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Variety // Foto: Pixabay

 

Instagram će uskoro pokrenuti „test kampanju“ u kojoj će početi na teritoriji SAD da uklanja vidljivost lakova sa te društvene mreže. Razume se da će se posmatrati reakcije javnosti. Nada svemu tome jeste da se umanji anksioznost korisnika, da se smanji „takmičarski duh“, pogotovo među mladim ljudima. To je sve najavio Adam Mozeri, prvi čovek ove društvene mreže.

„Ideja da se smanji pritisak na Instagramu, da se smanji rivalstvo, da se da ljudima više prostora da se konektuju sa drugima koje vole, da se posvete stvarima koje ih zaista inspirišu“, rekao je on, pa dodao: „Čak ćemo napraviti takve poteze koji će ići na štetu biznisu, ako je dobro za ljude i njihovo zdravlje, jer će na kraju biti dobro za posao, ali na duge staze.“

Lavina fidbeka je krenula odmah. Neki smatraju da će ukidanjem lajkova Instagram izgubiti svoju glavnu valutu.

„Ako Instagram skloni lajkove, pola Los Anđelesa će ostati bez posla“, rekao je Tomi Alter, producent „Desus & Mero“ na „Showtime“ kanalu.

Instagram će svakako pokazivati koliko pratilaca imate, ali će zamaskirati broj lajkova. Međutim, to će pogoditi i stvaraoce.

„Instagramovo brisanje lajkova će imati katastrofalne posledice za onlajn umetnike. Moj rad je prepoznat tako što veliki nalozi vide popularnost mojih dela, pa ih šeruju sa svojim pratiocima. Bez lajkova, prepoznatljivost će se vratiti na „koga znaš“ ili subjektivni elitistički ukus“, napisao je Piter DeLus na svom Tviteru.

Sa druge strane, promena će zapravo pomoći influenserima da uvide pravi odraz njihovog rada.

„I dalje ćete vi moći da vidite lajkove na svom nalogu, ali njihovo sklanjanje čini Instagram lepšim mestom jer će prestati diktatura lajkova“, rekla je Keren Sivil, marketinška strateškinja za društvene mreže.

Ipak, Nik Tompson, glavni i odgovorni urednik onlajn magazina „Wired“, kaže da je ovo sjajan potez.

„Ono čini Instagram manje stresnim, pogotovo za decu“, istakao je.

Skrivanje lajkova i nije baš najnoviji koncept. Testiranje takvog poteza je krenulo i u Kanadi, Irskoj, Italiji, Japanu, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu.