Novinarke protiv nasilja: Fokus da se izvini

Voditelj emisije Fokus na TV B92 danas je dr Dariju Kisić Tepavčević pitao zar nije mogao neki muškarac umesto nje da ode u Niš, koji je žarište epidemije korona virusa. Grupa "Novinarke protiv nasilja" zahteva izvinjenje.

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” oseća obavezu da reaguje na pitanje koje je voditelj emisije Fokus na TV B92 Oliver Jakšić uputio dr Dariji Kisić Tepavčević u ponedeljak, 20. aprila. Pitanje, ako je uopšte pitanje, glasilo je ovako:

“Pre nego što počnemo razgovor na bilo koju… odnosno o bilo čemu drugom, hoću da vas pitam kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš uz ministra Nedimovića kada je najteže? Dakle, mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola. Naravno, uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena.”

Premda smo sve novinarke, priznajemo da nam nije jasno šta je Jakšić hteo da kaže, osim da je u Niš trebalo da ode neko drugi, a ne dr Darija Kisić Tepavčević, zato što je – žena. Jakšićev pokušaj pitanja je tragikomičan i uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja, ali i neukusno poređenje epidemiije sa ratnim stanjem. Kao iskusne novinarke, poručujemo kolegi Jakšiću da rat izgleda sasvim drugačije od epidemije virusa Kovid-19, te da su već vekovima sposobne za aktivno učešće u ratnim stanjima.

Iako se dr Kisić Tepavčević odlično snašla i odbila da odgovori na ovu bizarno smešnu tiradu, smatramo da su TV B92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje ne samo dr Kisić Tepavčević, nego i svim ženama, naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oruzanih snaga, vojske i policije i celokupnoj javnosti.

Grupa je najavila i akciju na društvenim mrežama sa heš tegom #FokusDaSeIzvini