Mere protiv korone: festival na FDU menja koncept

Novonastala koncepcija Festivala više ne podrazumeva dolazak stranih trupa, već ih uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST 15), održaće se u periodu od 14. do 20. marta, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Tema ovogodišnjeg izdanja festivala nosi naziv „BUĐENJE“.

Finalne pripreme za realizaciju Festivala odvijaju se kontekstu aktuelne društvene situacije izazvane pojavom i ekspanzijom novog tipa virusa COVID-19, te preporuka Svetske zdravstvene organizacije upućene svim zemljama i zajednicama da širenje virusa može biti značajno usporeno uz primenu odgovarajućih restriktivnih mera. U takvim okolnostima uvideli smo da je naša ljudska, ali i umetnička obaveza da sprečimo potencijalno širenje virusa kako među učesnicima iz inostranstva, tako i u okvirima naše zemlje. Imajući u vidu sve navedeno, doneli smo odluku da redefinišemo koncept i poruku ovogodišnjeg Festivala, u želji da odgovorno i racionalno da reagujemo na trenutne događaje – ne samo ispred internacionalnog festivala koji okuplja mlade ljude, već kao institucija koja edukuje buduće profesionalce i umetnike iz oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti i uči ih stvaranju zasnovanom na vrednostima zajednice“, piše u saopštenju.

Novonastala koncepcija Festivala više ne podrazumeva dolazak stranih trupa, već ih uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način. Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni na Fakultet dramskih umetnosti, gde će, u okviru glavnog programa, pozorišne trupe iz inostranstva imati priliku da učestvuju putem live stream prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava. Sve ove sadržaje publika će tokom trajanja Festivala moći besplatno da prati u Bioskopskoj sali FDU. Nakon toga će se održavati online diskusije sa profesorima iz inostranih akademija, na temu globalne situacije u korelaciji sa korona virusom, kao i uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti.

Osim u virtuelnom prostoru, deo programa koji su pripremili studenti FDU će biti i dalje realizovan u fizičkim prostorima.

Tako će Festival biti otvoren FIST produkcijom, studentskom predstavom u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti ,,Izlomljeni prsti“, koja će premijerno biti izvedena na velikoj sceni pozorišta Atelje 212 14. marta u 20h, dok će druga FIST produkcija ,,Vineta“ biti prikazana na zatvaranja festivala, u 20h na sceni Zvezdara teatra.

U okviru pratećeg programa, koji će se održavati na Fakultetu dramskih umetnosti, kroz tribinski program govoriće se o ulozi umetnika i umetnosti u kriznim situacijama, kao i značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže u boljem prilagođavanju svakodnevnog života vanrednim situacijama nastalim u susretu sa globalnim krizama i momentima. Posetioci će imati priliku da pogledaju i projekcije različitih filmova, posete izložbu studenata Fakulteta likovnih umetnosti i studenata Kamere Fakulteta dramskih umetnosti, ali i učestvuju u brojnim aktivnostima koje će se u periodu održavanja festivala odvijati na Fakultetu.

Da li ste spremni za buđenje?