Ljubičasta noć: oni ne paze na mene, oni me siluju

Varvarstvo, ubistva, silovanja i pedofilija su dominirali svetom ovog leta. Rodno zasnovano nasilje dovelo je do najgorih statistika u ovoj deceniji. Ne možemo da se pravimo kao da se ništa nije dogodilo.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

// Foto: Pixabay

 

U petak uveče na ulice u više od 250 gradova širom Španije, izašli su demonstranti, usled proglašenja „feminističke vanredne situacije“ nakon niza velikih slučajeva silovanja, tokom leta, u kojem su sadašnji ili bivše partneri ubili 19 žena, piše britanski „Guardian“.

Organizatorke su pozvale učesnike da „noć oboje u ljubičastu“ – boju feminističkog pokreta – da podignu uzbunu i protestuju protiv apatije, ravnodušnosti i nedostatka pažnje političara i medija. Već do 20 časova, demonstracije su bile omasovljene u gradovima poput Madrida, Barselone, Valensije, Bilbaoa, Salamanke i Sevilje.

 

U Španiji, ove godine ubijene su 42 žene tokom nasilja u porodici, a 32 deteta je ostalo bez majke.

 

Otkako je vlada 2003. godine počela da beleži takva ubistva, 1017 žene je ubio njihov sadašnji ili bivši partner.

„Varvarstvo, ubistva, silovanja i pedofilija su dominirali ovog leta. Rodno zasnovano nasilje dovelo je do najgorih cifara u više od decenije. Ne možemo da se pravimo kao da se ništa nije dogodilo. Ovo je vanredno stanje“, rekle su organizatorke protesta.

One su pozvale ljude da se okupe uz sveće, fenjere, baklje i mobilne telefone kako bi „feminizam ispunio noć“.

Međutim, uprkos izopštenosti i gnevu izazvanim takvim slučajevima, ekstremno desničarska stranka Vox pozvala je na ukidanje Zakona o nasilju u porodici, nazvavši feministkinje „psihopatama“. U parlamentu su se pojavili sa transparentima na kojima je pisalo „Nasilje nema pol“.

Sa druge strane, pred sam kraj avgusta, u Meksiku su takođe krenuli protesti zbog kapi koja je prelila čašu kada je policajac silovao maloletnu devojčicu. To uopšte nije usamljen slučaj. Par dana pre tog nemilog događaja, takođe je drugu maloletnu devojčicu silovalo četvoro policajaca.

Zato je 16. avgusta na ulice izašlo hiljade žena pod sloganom „oni ne paze na mene, oni me siluju“ širom Meksika protiv rodno zasnovanog nasilja, i zatražile pravdu za sve svoje žrtve, prenosi „Peoples Dispatch“.

„Svakog dana nestaju žene nestaju, bivaju maltretirane i silovane“, izričita je bila za „Guardian“ Indira Sandoval, koja je rekla da je i sama bila žrtva seksualnog nasilja 2017. godine.

 

U Meksiku je nasilje nad ženama i LGBTIQ osobama takođe alarmatno. Tokom samo prvih šest meseci 2019. godine u zemlji je prijavljeno 448 slučajeva femicida, 1364 ubistava žena, 206 otmica, 9000 silovanja i više od 30.000 napada.

 

Pre samo dva dana u Istanbulu je postavljen spomenik žrtvama femcida. Kako piše portal „Bored Panda“, u Turskoj je u poslednjih 365 dana ubijeno 440 žena. Ubice su njihovi muževi ili partneri. Turski umetnik i grafički dizajner Vahid Tuna prekrio je čitav zid jedne zgrade sa 440 pari ženskih cipela, u znak sećanja na ubijene – samo u poslednjih godinu dana.

Vahit Tuna Untitled

 

Instalacija ima dodatnu simboliku jer je u pojedinim delovima Turske običaj da se ispred kuće, u znak žaljenja, ostave cipele preminulog. Memorijal je postavljen u centralnom delu grada i ostaće tamo šest meseci.