KOMS: Mladi u Srbiji se zapravo baš plaše korone

Celokupno istraživanje će biti javno dostupno od 2. decembra.

Foto: Pixabay

Izvor: KOMS

Tokom vanrednog stanja više od 70 odsto mladih razvilo je strah da se ne zarazi neko od njihovih bližnih, pokazuje istraživanje „Život mladih u Srbiji: Uticaj KOVID-19 pandemije“, koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

KOMS je na Instagramu objavila deo rezultata istraživanja o strahovima koje su mladi osećali tokom vanrednog stanja, prenosi “Danas”.

Istraživanje je pokazalo da su mladi najviše brinuli za svoje bližnje, te je 71,7 odsto ispitanika reklo da im je najveći strah u tom periodu bio da se ne zaraze pa da time ugroze svoju porodicu, dok je nešto manje, 70,1 odsto njih, istaklo da je razvilo strah da im se ne zarazi neko od bližnjih.

Upola manji procenat ispitanika, tačnije 32,6 odsto, osećao je strah od sopstvenog zaražavanja. Mnogi mladi plašili su se i odlaska u bolnicu. Strah da ne završe u bolnice osećalo je 25,6 odsto ispitanika, dok se 22,1 odsto plašio dugog zadržavanja u bolnici. Čak 24,7 odsto ispitanika istaklo je da se tokom vanrednog stanja kod njih razvio strah od smrti.

Celokupno istraživanje će, kako navodi KOMS, biti javno dostupno od 2. decembra.