Hiljade kamera: Građani kontrolišu masovni nadzor

Kamere za sistem pametnog nadzora postavljaju se na ulice Beograda bez učešća javnosti u razgovoru o mogućim posledicama po društvo i mimo načela propisanih zakonima i Ustavom. Planirano je da se mreža pametnih kamera postupno širi na autoputeve i magistrale, a zatim i na druge gradove Srbije. Građani ne znaju kakve su posledice toga po privatnost i društvo. Sada mogu da saznaju.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Foto: Flickr

Od danas je u punoj funkciji internet portal hiljade.kamera.rs posvećen građanskoj kontroli upotrebe tehnologija za masovni nadzor.

Tehnologija za prepoznavanje lica u javnom prostoru počiva na pretpostavci da su svi građani potencijalni kriminalci: snimaju se naša kretanja, analiziraju se naši postupci, predviđa se naše ponašanje. Potpuni gubitak anonimnosti predstavlja jedan oblik lišavanja slobode – svest da smo pod nadzorom drastično menja naše odluke.

Kamere za sistem pametnog nadzora postavljaju se na ulice Beograda bez učešća javnosti u razgovoru o mogućim posledicama po društvo i mimo načela propisanih zakonima i Ustavom. Planirano je da se mreža pametnih kamera postupno širi na autoputeve i magistrale, a zatim i na druge gradove Srbije.

Sajt hiljade.kamera.rs donosi pravnu analizu primene sistema za masovni nadzor, različita iskustva iz sveta, kao i hronologiju procesa u Srbiji od 2009. do danas. Značajan segment portala čini mapa pametnih kamera u čijoj su izradi pozvani da učestvuju svi građani.

Suprotno Ustavu i zakonima, građani Srbije ne znaju kakve su stvarne potrebe i kojoj svrsi služi narušavanje privatnosti uz masovnu obradu ličnih podataka.

Takođe nije poznato kako će se prikupljeni podaci čuvati, ko će im imati pristup, ni da li će se sigurnost čitavog sistema graditi na iskustvima prethodnih bezbednosnih incidenata sa podacima građana, o čemu do danas nije bilo ni istrage ni sudski utvrđene odgovornosti. Nepoznato je i koliko će sistem masovnog nadzora koštati građane Srbije. Konačno, ne znaju se ni lokacije, pa ni tačan broj planiranih kamera.

Stoga su građani pozvani da sami utvrde informacije od javnog značaja koje nedostaju: fotografije i opisi kamera iz ulice i kvarta biće deo zajedničkog rada na iscrtavanju mape masovnog nadzora. Kao osnovni putokaz kroz mrežu, postavljen je haštag #hiljadekamera.

Portal hiljade.kamera.rs poduhvat je neformalne zajednice stručnjaka i aktivista koja se zalaže za odgovorno korišćenje tehnologije za nadzor. Cilj nam je zaštita privatnosti i dostojanstva svih građana.