Definitivna odluka: Neće biti zatvaranja studentskih domova

Foto: Nikola Krstić

Izvor: Beta/Fonet

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da neće biti zatvaranja studentskih domova u Beogradu. Rekao je i da je Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) upućena preporuka za održavanje avgustovskog ispitnog roka.

Šarčević je novinarima posle sastanka s predstavnicima beogradskih studentskih domova rekao da je Ministarstvo obavestilo Vladu Srbije da može da kontroliše stanje u domovima i da studenti imaju uspešan ispitni rok.

“Domovi neće biti u prekidu sa radom, ostvarićemo kontinuitet kada je u pitanju učenje i završetak ove školske godine”, rekao je on.

“Uputili smo i preporuku SKONUS-u da bude održan i avgustovski ispitni rok i po nezvaničnim informacijama oni će ti preporuku rado prihvatiti”, rekao je Šarčević.

Ministar je dodao da će avgustovski ispitni rok biti “šaren” u smislu datuma rasporeda ispita po fakultetima.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Razglednica iz žarišta

Kada će vlast prestati da skače po živcima studenata


Za studente zaražene korona virusom ili one koji su bili u samoizolaciji zbog pandemije biće organizovana nadoknada roka. Studentske menze će raditi do 20. jula, a neke će, zbog toga što su fakulteti organizovali ispitne rokove u različitim terminima, dežurati i do 28. jula.

Student Đorđe Nikolić rekao je nakon razgovora sa Šarčevićem da će cene obroka i stanarine u avgustu biti budžetske, ukoliko Ministarstvo prosvete bude u mogućnosti da ispuni ovaj zahtev i naglasio da se nada pozitivnom ishodu.

Nikolić, predstavnik studenata iz Doma “Četvrti april”, kazao je da studenti “neće biti zatvarani ni pritvarani” u domovima. Rekao je da ostaje još da bude razmotren zahtev studenata da cena stanarine za avgust bude beneficirana, odnosno da se delom pokrije iz budžeta.

Najavljeno je da će za studente inficirane koronavirusom, ili su u samoizolaciji, biti organizovana nadoknada ispitnog roka.

Studenti su najavili da večeras neće protestovati što su bili najavili, već će sačekati dva dana na odgovor Ministarstva o zahtevu za beneficiranu cenu stanarine u avgustu, i o ceni obroka u menzama.