Notr Dam u plamenu: Pet stvari koje niste znali o ovoj katedrali

U ponedeljak uveče, svet je obišla vest da čuvena katedrala Notr Dam gori. Uzrok požara još nije poznat, ali očevici kažu da gori i spolja i iznutra. Ipak, tokom noći, načelnik pariske vatrogasne službe saopštio je da će onstrukcija katedrale ipak ostati očuvana.

Izvor: Mental Floss //Foto: Jean-Pierre Bazard

Gust dim kuljao je iznad 850 godina stare gotske građevine. Čitav krov katedrale je izgoreo, toranj se urušio, a vatra se širila po konstrukciji. Jedan vatrogasac teško je povređen dok je gasio požar. Na kraju dana tokom kog su Parižani prestravljeno posmatrali kako gori istorijski neprocenjiva katedrala Notr Dam, sazidana u 12. veku, zvaničnici su saopštili da su uspeli da spasu konstrukciju zgrade. Donosimo vam nekoliko činjenica o Notr Damu koje možda niste znali.

ISPOD KATEDRALE LEŽE OSTACI ANTIČKOG GRADA.

Ceo kraj oko gotičke katedrale čija je gradnja započeta 1163, za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine nalazi se na ostacima antičkog grada Lutecije. Izgleda da je katedrala zidana baš na ostacima antičkog hrama, jer su 1710. pronađeni ostaci oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima. Nejasno je, međutim, da li je reč o hramu ili njegovim delovima koji su tu dospeli tako što su odnekud doneti. U arheološkim iskopavanjima iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, na trgu na kom se nalazi Notr Dam nađeni su ostaci zidina koji bi mogli da datiraju iz antike.

NA KROVU SE NALAZILA „ŠUMA“

Reč je zapravo o konstrukciji ukrštenih greda, jednoj od najstarijih u Parizu. Za izradu ove konstrukcije, u 12. veku posečeno je više od 20 hektara šume. Svaka greda napravljena je od pojedinačnog stabla. Zbog toga ova mreža, simbol stare i istorijski važne stolarije, dobila je nadimak „šuma“ .

TORNJEVI NISU IDENTIČNI

Na prvi pogled, dve kule Notr Dama izgledaju kao bliznakinje. Ali, pažljivijim posmatranjem vidi se da je severna kula viša od južne. Pošto je čitava građevina pravljena gotovo dva veka, može se reći da predstavlja svedočanstvo o tome kako su se za to vreme menjali trendovi u arhitekturi.

28 KRALJEVA U NOTR DAMU JE OBEZGLAVLJENO

U jeku Francuske revolucije 1793. 28 statua biblijskih kraljeva je oštećeno kada su besni revlucionari upali u katedralu, vezali ih užadima, izneli napolje i simbolički im razlupali glave. Kralju Luju XIV glava je zaista odsečena na giljotini. Ostaci statua su razbijeni i iskorišćeni za dalju izgradnju. Međutim, 1977. glave sa 21 statue pronađene su tokom radova na podrumu Francuske banke za spoljnu trgovinu. Glave se danas nalaze u bizini muzeja Kluni, odnosno Nacionalnog muzeja srednjeg veka.

SVI PUTEVI VODE U NOTR DAM

Turisti koji posećuju Pariz i Notr Dam najčešće ne primećuju ovaj detalj. Na pločniku ispred katedrale nalazi se okrugli znak u kom je osmokraka zvezda utisnuta u kaldrmu. Na njoj je ugravirano: „Nulta tačka francuskih puteva“ i pokazuje tačku od koje se meri razdaljina između Pariza i drugih francuskih gradova. Postavljena je 1924, ali je šezdesetih godina prošlog veka privremeno uklonjena jer je planirano da se pravi podzemna garaža. Međutim, naš tada su otkriveni ostaci antičkog grada pod Notr Damom, pa garaža nikada nije napravljena, a danas se tu nalazi arheološka kripta. „Nulta tačka“ je vraćena na svoje staro mesto.