Jutjuberi protiv govora mržnje

Osam popularnih jutjubera iz Srbije snimilo je muzički spot protiv govora mržnje na jutjuberskoj sceni. Spot pod nazivom „Klikbejt“ premijerno je prikazan na Balkan Tube Festu u nedelju, 14. aprila, u Sarajevu.

Izvori: DWA/YoungMedia, BTF //Foto: Marija Erdelji

 

Osam popularnih jutjubera iz Srbije snimilo je muzički spot protiv govora mržnje na jutjuberskoj sceni. Spot pod nazivom „Klikbejt“ koji je premijerno na Balkan Tube Festu (BTF) u nedelju, 14. aprila, u Sarajevu.

Jutjub je odavno postao dominantan medijski kanal mladih, a jutjuberi njihovi uzori. Kakav sadržaj plasiraju svojoj publici? Kako se odnose prema medijskoj etici? Ima li pobednika u„Jutjub ratovima“? Šta o tome misle sami kreatori? Uticajni jutjuberi iz Srbije – Dex, Duxa„Najbolji ortaci“ Ćofi i Lazić, Kovalska, Dule PCAXEJenni Martin i Cone iskazali su svoj stav kroz muzički spot „Klikbejt“.

Premijernom prikazivanju „Klikbejta“ na Balkan Tube Festu prethodila je panel-diskusija o etici na Jutjubu na kojoj su učestvovati svi autori spota. Panel je vodio Vladimir Marković Looney, koji je moderirao grupu. Uporedo sa predstavljanjem u Sarajevu, „Klikbejt“ je lansiran i na Jutjubu.

Autori će spot promovisati 18. aprila na konferenciji za novinare u Beogradu.

BTF predstavlja direktan susret Jutjub zvezda sa ovih prostora i njihovih fanova, kao i svojevrsnu reviju najboljih klipova u protekloj sezoni. Ovaj festival je regionalnog karaktera, te spaja mlade sa prostora nekadašnje Jugoslavije i prikazuje da nacionalnost i vera ne treba da sprečavaju ljude da rade zajedno stvari koje vole.

Prva tri festivala održana su u Beogradu24. oktobra 2015. godine, 1-2. oktobra 2016. i 24-25. juna 2017. godine. Nakon toga, u 25-26. novembra 2017. BTF je održan u Sarajevu. Balkan Tube Fest nastavio je turneju – 28-29. aprila 2018. u Banjaluci, a sada, 13. i 14. aprila vratio se u Sarajevo.

Pesma i spot nastali su u okviru projekta „Mladi mediji“ koji Dojče vele akademija sprovodi u regionu od 2017. godine.

A evo kako je izgledalo nastajanje spota: