Žbunje oko Mont everesta kao posledica globalnog zagrevanja

Uticaj tolikog rasta grmlja i trave još nije poznat, ali naučnici kažu da bi to moglo poveća poplave u regionu.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Guardian // Foto: Pixabay

 

Grmlje i trava izviru oko Mont Everesta i Himalaja, jednog od najbrže zagrejanih regiona na planeti usled klimatskih promena. Uticaj malog ali značajnog povećanja vegetacije u tom predelu još nije poznat, ali bi mogao povećati poplave u ogromnom himalajskom regionu Hindu Kuš.

Naučnici su koristili satelitske podatke da bi identifikovali porast vegetacije u nepristupačnim predelima, te su primetili da ih čine trava i patuljasto žbunje sa sezonskim snegom.

Proučavajući slike od 1993. do 2018. godine koje su pružili NASA sateliti, istraživači sa Univerziteta Ekseter izmerili su širenje vegetacijskog pokrivača na nadmorskim visinama od 4.150 do 6.000 metara.

Topljenje himalajskih glečera udvostručilo se od prethodnog veka, pri čemu je u poslednje četiri decenije izgubljeno više od četvrtine leda. Istraživanja su sugerisala da su tamošnji ekosistemi vrlo ranjivi na klimatske promene.

„Važno je pratiti i razumeti gubitak leda u glavnim planinskim predelima, ali postoje prekriveni ekosistemi na mnogo većim oblastima o kojima veoma malo znamo“, rekao je dr Keren Anderson sa Insititua za životnu sredinu i održivost u skolu Univerziteta Ekseter.

Studije koje su istraživale povećanje vegetacije na Arktiku su otkrile da da bilje apsorbulu više svetlosti i da tako zagrevaju tlo.

„To bi bilo jako loše za Himalaje. Što veća zagrejanost, to će topljenje biti sve jače, te će rizik od poplave biti sve viši“,zaključio je Anderson.