Zašto Srbija ne priznaje istopolna partnerstva

Dve prijateljice - Kristina i Natalija, koje vole i podržavaju jedna drugu u videu, govore o tome šta je to zbog čega jedna od njih ne može da ima jednaka prava kao druga

Foto: Facebook Printscreen

Jun mesec obeležen je kao Mesec ponosa, mesec u kome se podsećamo Stounvolske pobune, događaja koji je označio jasno suprotstavljanje nasilju nad LGBT osobama, serijom protesta protiv državnog progona LGBT ljudi i policijske brutalnosti.

Jun se obeležava kao mesec ponosa, kada ponavljamo zašto nikoga ko je LGBT ne treba da bude stid zato što je to što jeste, zato što voli.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Idemo na more

Bumeri su veće „pahulje“ nego milenijalci, kaže studija


Takođe, u prethodnom mesecu, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, podsetila nas je na važnost donošenja Zakona o građanskom partnerstvu kroz video koji su napravili u saradnji sa BeFem produkcijom.

Dve prijateljice – Kristina i Natalija, koje vole i podržavaju jedna drugu, u videu govore o tome šta je to zbog čega jedna od njih, ne može da ima jednaka prava kao druga, samo zato što Srbija to nije prepoznala – prava na izdržavanje, imovinske odnose, nasleđivanje, potom prava na naknadu štete, na poresko oslobođenje i druge olakšice, ali i prava u slučaju bolesti, prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

Zašto nam je potreban Zakon o građanskom partnerstvu

Srećan nam Svetski dan ponosa!Međunarodni dan ponosa je promocija samopotvrđivanja, dostojanstva, ravnopravnosti i povećane vidljivosti lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interseks (LGBTI) osoba. Ponos, za razliku od sramote i socijalne stigme, prevladavajući je pogled u većini pokreta za LGBTI ljudska prava.Mesec jun izabran je za Mesec LGBTI ponosa u čast Stounvolske pobune, koja se dogodila krajem juna u noći 27. na 28.1969. godine.Svi želimo da budemo pored naših prijatelja onog radosnog dana kada sa svojim partnerima i partnerkama pred drugima ozvaniče svoju ljubav. Trenutni zakon u Srbiji ne daje to pravo jednom delu građana. Dve prijateljice, Natalija i Krstina, govore o tome šta bi se desilo kada bi se usvojio Zakon o građanskom partnerstvu. Za ljude kao što je Krstina, ne bi postojala neka posebna, “ekstra” prava, već bi mogle da vole i uživaju prave iz teljubavi, kao i svi ostali u Srbiji.Labris je nedavno izradio Model zakona o građanskom partnerstvu, kojim se zakonski regulišu istopolna partnerstva u Srbiji i možete ga pronaći na sledećem linku https://bit.ly/2BPdvPv

Geplaatst door Labris Beograd op Zondag 28 juni 2020