Zašto Srbija ne priznaje istopolna partnerstva

Dve prijateljice - Kristina i Natalija, koje vole i podržavaju jedna drugu u videu, govore o tome šta je to zbog čega jedna od njih ne može da ima jednaka prava kao druga

Foto: Facebook Printscreen

Jun mesec obeležen je kao Mesec ponosa, mesec u kome se podsećamo Stounvolske pobune, događaja koji je označio jasno suprotstavljanje nasilju nad LGBT osobama, serijom protesta protiv državnog progona LGBT ljudi i policijske brutalnosti.

Jun se obeležava kao mesec ponosa, kada ponavljamo zašto nikoga ko je LGBT ne treba da bude stid zato što je to što jeste, zato što voli.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Idemo na more

Bumeri su veće „pahulje“ nego milenijalci, kaže studija


Takođe, u prethodnom mesecu, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, podsetila nas je na važnost donošenja Zakona o građanskom partnerstvu kroz video koji su napravili u saradnji sa BeFem produkcijom.

Dve prijateljice – Kristina i Natalija, koje vole i podržavaju jedna drugu, u videu govore o tome šta je to zbog čega jedna od njih, ne može da ima jednaka prava kao druga, samo zato što Srbija to nije prepoznala – prava na izdržavanje, imovinske odnose, nasleđivanje, potom prava na naknadu štete, na poresko oslobođenje i druge olakšice, ali i prava u slučaju bolesti, prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja.