Zašto Bajagu vole sve generacije

Novinarka Vugl portala pričala je sa ljudima zašto ljudi i dalje vole da slučaju ovog večitog dečaka nekadašnjeg jugoslovenske rock scene.

Piše: Sara Kalember (sara.kalember@vugl.rs)

// Foto: Youtube Printscreen (EXIT Festival)

 

Zajedno sa svojim „Instruktorima“, Bajaga je već rasprodao veliki koncert najavljen za 5. decembar u Velikoj dvorani Sava Centra povodom 35. rođendana benda. Neću da vas lažem, nikad nisam bila njegov fan. Nemam ništa protiv čoveka, samo… ne volim njegov glas. A ni onu njegovu večnu fudbalerku. Ipak, šta je to zbog čega je Momčilo i dalje aktuelan? Zašto se i nakon 30 godina njegove pesme sviraju kao da su nastale juče?

 

Teodora (23)

Odrastala sam uz rok muziku, a ono što mi se kod Bajage uvek sviđalo jeste što pored balada ima i klasične rok i baš prave pop pesme. Omiljena mi je „Život je nekad siv, nekad žut“, verovatno zbog toga što je to prva Bajagina pesma koju sam pevala, a znala da je njegova. Moguće i zato što je naziv pesme maltene ceo tekst. Uglavnom, podseća me na detinjstvo zajedno sa onim crno-belim omotom albuma. Dan-danas se obradujem kada je negde čujem i, ako ništa drugo, besramno je naručujem kad se napijem.

 

Branka (51)

Akordi „Lepa Janja, ribareva kći“ uvek me podsete na doba kad sam bila klinka. A kako je mladost sama po sebi bezbrižna, ova pesma budi u meni osećaj optimizma kao da je ispred mene jedno divno leto puno raznih mogućnosti. Podseća me na prošla leta, muziku koja se tad slušala, na bezbrižnost, sreću i lepotu jednostavnog života. Svojoj kćerki sam, dok je bila mala, pevala „Lepu Janju“ dok joj nisam ogadila pesmu.

 

Miloš (27)

Omiljena pesma mi je „Zmaj od Noćaja“ zato što je glupa do jaja. Zato što je to najkraća ulica u Beogradu. Zato što je to prvi Bajagin album koji sam video na CD-u. Zato što je to bila omiljena pesma mom ujaku pa sam morao da je slušam i zato što mi se posle toliko tih sranja na kraju i svidela.

 

Aleksa (31)

„Gde si, bože, gde si – crni dani se ređaju u nizu“, baš lepo pokazuje našu istoriju. Odnosno, istoriju bivše nam države. Oca nam jebem.

 

Boris (33)

„Bademi i so“ zato što od svih njegovih besmislenih pesama, ova ima tekst koji i nije dvosmislen i koji ne ukazuje na njegovu zavisnost prema bilo kakvim opijatima. Melodična je, nekako catchy, a rulja mahom bira pesme uz koje može da peva. Ja to znam dobro, nekada su me plaćali da pevam po kafanama.

 

Vukašin (25)

Pa taj „Grad“. To ti je kao dijamant u blatu. Znaš onako kad preslušavaš sranja, u stondu sa ekipom i dođe „Grad“ i promeni celu atmosferu. Ta pesma prevazilazi sve senzibilitete. Kao da sam popio nešto baš dobro. Svi se nasmeše onako kiselo, sa malo tugice, ali osete šta je Momčilo hteo da kaže. Prenosi poruku i više od toga. Da je burek, bio bi sa kolenicom. Da ima godine, imala bi između 20 i 25. Odjekuje na nostalgiju nekog mladalačkog života. Evergreen je. Ima širinu i stav, a opet je lagana i blejačka – kao i ja.

 

Oslanjajući se na odgovore ovih ljudi, rekla bih da je tajna Bajaginog uspeha nostalgija. Većina je konstatovala da je iritantan, ali da ga poštuju, da su mu tekstovi pesama često glupi i bez poente, ali opet „nekako“ drugačiji. Dakle, izgleda da Bajaga vraća u detinjstvo, podseća na porodicu, neka davna i izgubljena, lepša vremena. Što bi rekao sam Bajaga “Sećam se slike ja od pre par godina, na slici proleće i sunčan dan.”