Zakon o rodnom identitetu potrebniji je nego ikada

Trans osobe žive u strahu, život im je na čekanju, a prijatelji su im nekada jedina podrška.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

// Foto: Pixabay

 

17. maj je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Tog dana se u širom sveta organizuje niz akcija koje imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti, medija i donosilaca odluka na problem nasilja i diskriminatornih akata sa kojima se pripadnici i pripadnice LGBTI osobe susreću.

Dok se čeka pravno regulisanje položaja ljudi koji ispunjavaju svoje obaveze prema državi, kao svi ostali građani, ali nemaju i sva prava kao ostali, oni čekaju da žive kao drugi.

Trans osobe žive u strahu, život im je na čekanju, a prijatelji su im nekada jedina podrška. O tome šta je sve moralo da stane u jednom trenutku njegovog života, Đura razgovara sa svojom drugaricom Marinom. Da bi on i sve trans osobe u Srbiji živele dostojanstveno i bili ravnopravni/e s drugim građanima/kama, potrebno je usvajanje Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba. Ovaj zakon trans osobama daje pravo na adekvatna lična dokumenta – ličnu kartu, pasoš, indeks, zdravstvenu knjižicu, vozačku dozvolu – s njihovim imenom i rodnim identitetom.

Pogledajte novi video iz BeFem produkcije u saradnji sa Geten LGBTQIA orgnizacijom.