Udarac na Fejsbuk: Tviter zabranjuje političko oglašavanje

Ova objava je stigla kao reakcija na Fejsbukovu odluku da ostane neutralan kada je reč o političkom oglašavanju i neproveravanju činjenica u tim objavama.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Guardian // Foto: Pixabay

 

Tviter će zabraniti političko oglašavanje na svojoj mreži. To je obelodanio osnivač te socijalne platforme, kako bi povećao pritisak na Fejsbuk zbog njegovog kontroverznog stava da dozvoli političarima da objavljuju laži.

Novo pravilo, koje je objavio Džer Dorsi na svom nalogu u sredu, stupiće na snagu od 22. novembra.

Tviter je u svom prethodnom potezu uveo pravila i restrikcije za političko oglašavanje.

Ova objava je stigla kao reakcija na Fejsbukovu odluku da ostane neutralan kada je reč o političkom oglašavanju i neproveravanju činjenica u tim objavama.

„Organsko širenje političkih poruka onlajn ne bi trebalo da bude kompromitovano novcem“, napisao je Dorsi na Tviteru.

Dorsi je čak napisao i ironični kontra-argument: „Npr. nije na nama da kažemo, ali: „Radimo veoma vredno na tome da zaustavimo ljude da se poigravaju sa našim sistemom da bi slali dezinformacija, aaalii ako neko plati da targetiramo i prisilmo ljude da vide političke poruke… E pa… Onda mogu da kažu šta hoće.“

Ovaj argument služi da se doslovno ismeva Fejsbukovim opravdanjima. Jer Fesjbuk radi kontradiktorne stvari: sa jedne strane pokušava da smanji lavinu lažnih informacija, dok sa druge podstiče i propušta političarima da u svojim plaćenim onlajn kampanjama rade šta hoće.

Dorsi je rekao da su „američki zakonodavci napravili progres u regulaciji političkog oglašavanja, ali ne dovoljan“.

Međutim, Bred Parskel, Trampov glavni rukovodilac kampanje, nazvao je Tviterovu odluku „još jednim pokušajem da utiša Trampa i konzervativce“, dok je Hilari Klinton to nazvala „pravom odlukom za demokratiju u Americi i širom sveta“. Aleksandrija Okasio-Kortez je to nazvala „dobrim potezom“.

Ipak, asistent profesor u komunikaciji na Kornel Univerzitetu, rekao je da bi ovaj ban mogao da ima nebrojeno nedefinisanih posledica.

„Veoma je teško razdvojiti ‘poltički’ od ‘ne-političkog’ diskursa. Tviter bi ovime mogao da nanese veoma veliku štetu i na javno zdravlje, vladine usluge i civilno društvo“, zaključio je on.

 

VIDI NA VUGLU:

KAKO JE AOK ROŠTILJALA ZAKERBERGA I ZAŠTO JE TO VAŽNO