U Mediteranu završi preko 230.000 tone plastike

Po količini po stanovniku prednjače i Crna Gora (osam kilograma po osobi godišnje), Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija (obe sa po tri kilograma godišnje).

Foto: Pixabay

Izvor: The Canadian

Gotovo 230.000 tona plastičnog otpada završi u Mediteranu svake godine, što je cifra koja bi se do 2040. mogla da se udvostruči bez „ambicioznih“ mera, upozorio je Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

Egipat, sa 74.000 tona bačenih godišnje, Italija (34.000 tona godišnje) i Turska (24.000 tona godišnje) su zemlje koje u Mediteran ispuštaju najviše plastike.

Po količini po stanovniku prednjače i Crna Gora (osam kilograma po osobi godišnje), Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija (obe sa po tri kilograma godišnje).

„Ukupno se oko 229.000 tona plastičnog otpada baci svake godine u Sredozemno more – što je ekvivalent više od 500 brodskih kontejnera dnevno“, navodi se u izveštaju IUCN, ukazujući na loše upravljanje otpadom. Organizacija je ukazala i da je loše upravljanje otpadom odgovorno za čak 94% plastike koja se nađe u moru.

Bez značajne intervencije, ovo zagađenje će se i dalje pogoršavati, te će da se udvostruči i dostigne 500.000 tona do 2040. godine“, procenjuje organizacija, ocenjujući da su „potrebne ambiciozne mere mimo trenutnih obaveza“.

„Zagađenje plastikom izvor je dugotrajne štete za kopnene i morske ekosisteme, posebno za morske životinje koje se mogu zaglaviti ili progutati plastični otpad, i na kraju da umru od iscrpljenosti i gladi“, podsetila je Mina Eps, direktorka Morskog i polarnog programa IUCN-a, organizacije poznate po svom crvenom popisu ugroženih vrsta.

Prema ovom izveštaju, bolje upravljanje otpadom u 100 gradova, koji su najveći zagađivači, moglo bi da smanji ispuštanje plastike u Sredozemlje za 50.000 tona godišnje.Takođe, zabrana određenih proizvoda kao što su plastične vrećice smanjilo bi dodatnih 50.000 tona otpada.

„Vlade, privatni sektor, istraživački instituti, industrije i potrošači moraju zajedno da rade na preispitivanju procesa i lanaca snabdevanja, da ulažu u inovacije i usvojaju obrasce potrošnje održivim i poboljšanim praksama upravljanja otpadom, kako bi zaustavili protok zagađenja plastikom“, insistirao je Antonio Troja, direktor IUCN-ovog Centra za mediteransku saradnju sa sedištem u Malagi, na jugu Španije.