U duhu “Social Dilemma”: Zašto je važno da isključite notifikacije na telefonu

Film "Social Dilemma" nas je definitivno pomerio iz korena. Međutim, nije nam otkrio ništa novo, već nam je jasno i glasno rekao šta nam se dešava. Ipak, u ovom dole navedenom tekstu je par korisnih koraka, koji su i našem uredniku Krstiću pomogli da se "skine" sa telefona.

Foto: Pixabay

Piše: Amy Blaschka

Ja sam ghostwritterka na društvenim mrežama, tako da je doslovno moj posao da budem aktivna na tim platformama. Ako ne pomažem ostalima da kreiraju svoje priče i iskustva u ubedljive i sažete objave koje će moći da dele, onda pišem, objavljujem i bavim se svojim sadržajem. Takođe sam veliki zagovornik korišćenja društvenih medija u plemenite svrha, kao što je širenje edukativnih, uzbudljivih, osnažujućih i pozitivnih poruka, i generalno načina koji nam pomaže da bolje komuniciramo i da se povežemo se, umesto da agitujemo i delimo. Dakle, ono što kažem sledeće može da bude iznenađenje: isključite notifikacije na društvenim mrežama.

Stvar u vezi sa aplikacijama za društvene mreže jeste u tome što su dizajnirane da nam otmu pažnju i podstaknu nas da trošimo što više vremena na njih. Kada dobijemo notifikaciju, naš mozak oslobađa dopamin, neurotransmiter koji čini da se osećamo dobro. A pošto naš mozak žudi za dopaminom, tražimo konstantne popravke, poput onih iz notifikacije, pa ćemo nesvesno i dalje ponavljati ta ponašanja.

U početku počinje naivno: Oh, vidi! Neko je lajkovao moju objavu. Samo ću ući da proverim.

Između velikih crvenih brojeva i neprekidnih odzvanjajućih tonova, uskoro ćete uhvatiti sebe  kako stalno gledate u telefon koji zuji. Pet minuta brzo postaje 30, što se lako može pretvoriti i u sat vremena. Ili možda, poput mene, shvatate da sve notifikacije ne oduzimaju samo vaše vreme i pažnju; one takođe povećavaju vaš stres i anksioznost.

Istraživanje sugeriše da zapanjujućih 80% korisnika pametnih telefona svako jutro proverava svoje mobilne uređaje u roku od 15 minuta. Istinito priznanje: ja sam jedna od njih. I ono sa čime sam se suočavala svako jutro bilo je more notifikacija na više društvenih mreža i platformi za razmenu poruka.


VIDI NA VUGLU:

Milenijalcima je mentalno zdravlje važno koliko i voda i hrana

Bumeri su veće „pahulje“ nego milenijalci, kaže studija

„Rad od kuće“ kao mač sa dve oštrice


Samo zbog toga osećala kako propadam. Još gore, ako bih ih ignorisaka, svaki put kada bi se množili, vrištali su za pažnjom zvučnim signalima i vibracijama.

Prošle nedelje, usred svog sve većeg preplavljenja, imala sam “onaj”, te sam odlučila da isključim obaveštenja na društvenim mrežama.

Dan ćete započeti manje anksiozno

Prvo jutro kada sam pogledala u telefon nakon isključivanja obaveštenja, osetila sam ogromno olakšanje. Umesto da svoj dan započnem sa osećajem straha, osećala sam se smireno i spokojno, znajući da ne dozvoljavam spoljnim silama da mi diktiraju raspoloženje.

Preusmerava vaše ponašanje na podršku svesne i namerne potrošnje

Vratila sam svoje vreme pod kontrolu, i mnogo više znam kako ga provodim. Umesto da budem u gotovo stalnom modu da reagujem i odgovaram, odlučujem kada želim da proverim i angažujem se na društvenim mrežama.

Imaćete vremena za neometani rad

Jedna od najvećih lekcija koju ljudi mogu da naučes jeste zaštita svog vremena. Bez ometanja raznoraznih notifikacija na društvenim mrežama, bilo mi je lakše da uronim u dubok posao.

Bićete prisutniji za druge

Kada su notifikacije isključene, bićete prisutniji za ostale.

Podsetićete se šta je stvarno hitno i važno

Kada imate notifikacije koje vas neprestano bombarduju, imate osećaj kao da morate odmah da odgovorite na sve. Kada su one isključene, filing je neverovatan. Ako neko treba da me kontaktira, zna da može da pozove, pošalje SMS ili pošalje e-poštu. Nije sve potrebno istog momenta, a kako se ispostavilo, nije mnogo toga zaista važno i hitno.

Zaključak je sledeći: Isključivanjem notifikacija na društvenim mrežama omogućava vam da telefon funkcioniše kao alat za vas, umesto da mu dozvolite da vas kontroliše.