„TikTok“ između Trampove paranoje, špijunskih igrarija i tržišta

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će zabraniti aplikaciju „TikTok“, koja je u vlasništvu kineske kompanije. Međutim, postavlja se pitanje zašto „TikTok“ toliko bode oči američkoj administaraciji.

Foto: Pixabay

Izvor: Wired

U poslednjih nekoliko nedelja, kako su odnosi između SAD-a i Kine potonuli na još niže nivoe, aplikacija za društvene mreže „TikTok“ pojavila se kao nova meta Trampove administracije. I državni sekretar Majk Pompeo i savetnik Bele kuće Piter Navaro upozorili su za „Fok News“ da SAD razmatraju da zabrane kineske aplikacije, od kojih je „TikTok“ najpopularniji, zbog bezbednosti. Iz Trampovog kabineta je saopšteno da postoji „određeni broj administrativnih zvaničnika koji prate povećanje rizika po nacionalnu bezbednost koji se odnosi na ‘TikTok’ i druge aplikacije”.

Zabrinutost zbog „TikTok“-a takođe se prelila u korporativni svet.

Vels Fargo saopštio je da je zabranio svojim zaposlenima da koristi „TikTok“ na uređajima kompanije, što je restrikcija koja je usledila nakon što je „Amazon“ vratio slično obaveštenje koje je poslao zaposlenima istog dana. U međuvremenu, na Tviteru, tehnološki novinari i kineski posmatrači intenzivno raspravljaju o tome da li „TikTok“ – jedna od nekoliko aplikacija koje je stvorio kineski tehnološki gigant „BiteDance“ – predstavlja veliku pretnju kao što tvrde vladini zvaničnici.

Najoštriji protivnici „TikTok“-a tvrde da bi ga trebalo posmatrati kao opasnog, trojanskog konja za špijunažu Komunističke partije Kine.

Na drugoj strani su oni koji tu kritiku shvataju samo kao tanko prikrivenu ksenofobiju, rezultat porasta rasizma prema Kinezima i pogoršanja odnosa između SAD-a i Pekinga.

Između toga ima dosta ljudi koji nisu baš sigurni u šta da veruju. Do sada, kao što je to slučaj sa ruskom antivirusnom firmom „Kaspersky“ nekoliko godina ranije, američki zvaničnici pružili su malo dokaza za svoje tvrdnje o „TikTok“-u, osim što su ukazali na zemlju porekla. Ako nema čvrstih dokaza, preostale su još ekstremne opasnosti, poput toga da li će kineska vlada, za koju SAD kažu da je odgovorna za zloglasnu seriju kršenja u američkim institucijama, da uzima podatke korisnika „TikTok“-a, ili će pak da cenzuriše sadržaj na platformi isto onako kako čvrsto kontroliše internet unutar sopstvenih granica.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Idemo na more

Pobeda Marije Lukić je početak pobede svih nas


Stručnjaci za Kinu kažu da, iako se te mogućnosti ne mogu odbaciti, blokiranje „TikTok“-a je drastična mera i ona koja ne bi nužno trebalo da reši svako pitanje koje se tiče štetnika aplikacije. Zabranjivanje „TikTok“-a takođe bi značilo da će SAD primeniti istu taktiku kontrolisanja suvereniteta interneta po kineskom stilu, koji je dugo kritikovala.

Iako je „TikTok“ verovatno najveći, u SAD se koriste i mnoge druge aplikacije u vlasništvu Kineza, uključujući „WeChat“. A tu su zabrinjavajuće implikacije gašenja platforme koju desetine miliona Amerikanaca koriste za slobodno izražavanje, posebno samo nekoliko meseci pre predsedničkih izbora.

„TikTok“ je više puta saopštio da Komunistička partija Kine nema uticaj na svoje delovanje. Aplikacija nije dostupna u Kini, mada „BiteDance“ ima sličnu platformu pod nazivom „Douyin“. Kompanija naglašava da čuva podatke o američkim korisnicima u SAD-u i da nijedan od njih ne podleže kineskom zakonu. Ipak, „TikTok“-ova politika privatnosti kaže da može da deli korisničke podatke sa „roditeljem, podružnicom ili drugim predstavnikom naše korporativne grupe“.

Međutim, „TikTok“ se potrudio da bude transparentniji u svojim praksama i da se distancira od Pekinga, uključujući izvlačenje iz Hong Konga, gde je restriktivni zakon o nacionalnoj bezbednosti, koji je Kina uvela, stupio na snagu prošlog meseca.

Stručnjaci za mobilnu sigurnost kažu da „TikTok“-ove prakse prikupljanja podataka nisu naročito jedinstvene za poslovanje zasnovano na oglašavanju i u velikoj meri podsećaju na konkurente u SAD-u; Foto: Pixabay

Tokom prva tri meseca ove godine, „BiteDance“ je potrošio 300.000 dolara na lobiranje u Vašingtonu, prema Centru za reaktivnu politiku, gde nije primio srdačnu dobrodošlicu od američkih poslanika. Prošle jeseni, brojni senatori pokazali su zabrinutost u vezi sa aplikacijom, a Odbor za strana ulaganja otvorio je istragu o kupovini kompanije „Musical.ly“ od strane „BiteDance“-a, platforme za sinhronizaciju usana koju je kasnije kombinovao sa „TikTok“-om. Dok je već u decembru Pentagon naredio vojnom osoblju da izbriše „TikTok“ sa svojih uređaja.

U intervjuu za „Wired“ u sredu, Roland Klutier, globalni šef bezbednosti kompanije „TikTok“, odbio je direktno da se bavi pitanjima o Kini, ali je naglasio da je „TikTok“ posvećen održavanju robusnih bezbednosnih praksi, uključujući omogućavanje spoljnim firmama da vrše reviziju njegove tehnologije.

„Ono o čemu mogu da pričam su činjenice, a činjenice su prilično jednostavne. Koristimo više spoljnih trećih strana i unutrašnje bezbednosne timove da svakodnevno testiramo i potvrđujemo i ispravljamo naš proizvod da bismo uvideli potencijalne ranjivosti“, rekao je Klutier.

Stručnjaci za mobilnu sigurnost kažu da „TikTok“-ove prakse prikupljanja podataka nisu naročito jedinstvene za poslovanje zasnovano na oglašavanju i u velikoj meri podsećaju na konkurente u SAD-u.

„Čini se da iOS aplikacija dostupna zapadnoj publici prikuplja veoma standardne analitičke informacije“, kaže Vil Štrafah, istraživač zaštite iOS-a i tvorac aplikacije „Guardian Firewall“ orijentisane na privatnost.


VIDI NA VUGLU:

Notr Dam u plamenu: Pet stvari koje niste znali o ovoj katedrali

Kviz: Koji ste političar


To uključuje stvari poput modela uređaja korisnika, rezolucije ekrana, operativnog sistema koji koriste i vremenske zone u kojima se nalaze.

„Većina prikupljanja podataka po aplikacijama tiče se mene, ne sviđa mi se ništa od toga. Međutim, u kontekstu se čini da je ‘TikTok’ prilično ukroćen u poređenju s drugim aplikacijama“, kaže on.

Dejv Čofnes, profesor računarskih nauka i istraživač mobilnih mreža na Univerzitetu „Northeastern“, nije bio u stanju da iz prve ruke proceni Android verziju „TikTok“-a, već se oslanjao na analizu koja je objavljena „Reddit“-u, a koju su mnogi od „TikTok“-ovih kritičara naveli.

Na osnovu toga, on kaže da „se čini da je ‘TikTok’ u istoj ligi kao i druge aplikacije za društvene mreže, koje često prikupljaju opsežne podatke o svojim korisnicima, uključujući njihovu preciznu lokaciju“.

„To što su ove prakse uobičajene ne znači da je ‘TikTok’ potpuno benigan. Korisnici bi trebalo da se zapitaju da li je instalacija i korišćenje aplikacije vredno za otkrivanje opsežnih podataka nekoj drugoj kompaniji“, navodi on.

Kao i druge aplikacije, istraživači sigurnosti pronašli su greške u „TikTok“-u, koje su kasnije zakrpljene. U novije vreme, neki korisnici su bili uznemireni kada su saznali da „TikTok“ zahteva pristup osetljivim podacima poput lozinki. „TikTok“ kaže da je funkcionalnost bila deo funkcije protiv neželjene pošte koja je otkrivena kada su korisnici pokušavali da objavljuju isti komentar na različitim video zapisima iznova i iznova, i da nikada nije zadržao podatke iz nečijeg telefona. Ova funkcija je od tada onemogućena.

Blokiranjem „TikTok“-a brzo bi se stalo na kraj svim tim problemima, ali bi se postavila i brojna nova pitanja; Foto: Pixabay

Glavna stvar koja razlikuje „TikTok“ od ostalih aplikacija je njegovo vlasništvo. Za razliku od drugih delova sveta, kineski stručnjaci kažu da bi Komunistička partija mogla lako da izvrši pritisak na „BiteDance“ da preda podatke iz „TikTok“-a. Ali nije jasno da za to postoji dobar razlog.

„Želimo da tehnološke kompanije budu globalni brendovi koji mogu da se takmiče na tržištima izvan Kine“, kaže Sem Sek, stručnjak kibernetičke bezbednosti.

„TikTok“ je jedna od nekoliko kineskih zaista svetskih tehnoloških kompanija, a svako sumnjivo ponašanje Pekinga, ukoliko to bude otkriveno, moglo bi da je ugrozi. Takođe nije jasno koliko bi lični podaci bili od koristi, budući da „TikTok“ ima izuzetnu tinejdžersku bazu korisnika.

Pored korisničkih podataka koje automatski prikuplja, „TikTok“ takođe ima veliku informaciju o tome koje video zapise gledaju milioni Amerikanaca i koje teme mogu da pretražuju na platformi. To je postalo važno mesto političkog govora i aktivizma, a neki istraživači brinu da bi kineska vlada mogla da ga iskoristi za oblikovanje javnog mnjenja.

„Prosečni korisnik, ako su zabrinuti za ‘TikTok’, trebalo bi da se brine mnogo više zbog potencijalne cenzure, nego zbog špijunaža“, kaže Džastin Šerman, saradnik u Inicijativi za kibernetičke letelice Atlantskog saveta.

Blokiranjem „TikTok“-a brzo bi se stalo na kraj svim tim problemima, ali bi se postavila i brojna nova pitanja. Indija je u junu zabranila desetine kineskih aplikacija, uključujući „TikTok“, koji je predstavljao jedno od najvećih tržišta ove kompanije. Šerman kaže da je taj potez odmah pokrenuo pitanja u zemlji o cenzuri i obimu zakonskih ovlašenja vlade da preduzme takve radnje. Isto bi se moglo desiti i u SAD-u.