Tarantino objasnio zašto je Nolanov „Dunkirk“ fenomenalan film

„Imao sam veoma interesantno iskustvo. Prvi put kada sam odgledao film, nisam znao šta da mislim. Samo sam se uživeo u sav taj spektakl. Ništa drugo nisam video osim cele te atmosfere.“

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Indiewire // Foto: Youtube Printscreen

Holivudski reditelj Kventin Tarantino je otkrio u podkastu „Rewatchables“ da je film Kristofera Nolana „Dunkirk“ njegovi drugi omiljeni film iz dvehiljadedesetih godina.

Tarantino je otkrio svojih top 10 filmova u prethodnih 10 godina, ali je odgledao, kako on kaže, mnoštvo filmova da bi mogao da suzi svoju listu najboljih.

„Dunkirk“ mu je u početku bio na sedmoj poziciji, ali je posle trećeg gledanja skočio na drugo.

„Imao sam veoma interesantno iskustvo. Prvi put kada sam odgledao film, nisam znao šta da mislim. Samo sam se uživeo u sav taj spektakl. Ništa drugo nisam video osim cele te atmosfere. Svideo mi se film, ali nisam imao nikakve emocije prema njemu. Ali, tek posle trećeg puta gledanja sam video priču o ljudima“, rekao je Tarantino.

Naime, Nolanov „Dunkirk“ ima tri narativne priče koje se dešavaju u različitim vremenskim periodima, ali se istovremeno i prepliću.

„Vidite stil koji je sastavljen od adrenalina. Impresivno iskustvo, ali tek posle trećeg ili četvrtog gledanja, prevazilazite taj format, i tu onda kreće magija“, istakao je reditelj.

Tarantino pohvaljuje Akademiju za dodeljenog Oskara ovom filmu, ali mu je prosto žao što su zanemarili Hanc Cimerov rad u njemu.

Napomenuo je da je na prvom mestu njegove liste najboljih filmova tokom dvehijadedesetih „Unstoppable“.

Dok sa jedne strane Kventin hvali „Dunkirk“, sa druge indirektno kritikuje prošlogodišnji film „Ad Astra“ u kojem glavnu ulogu glumi Bred Pit, koji takođe glumi i u njegovom poslednjem filmu „Once Upon a Time in a Hollywood“.

On kaže da „mu je taj film totalno konfuzan“.

„Drugi deo tog filma ne znam ni zašto se dešava. Mi nemamo pojma zašto se bilo šta u tom filmu dešava. Film nam ne daje razloge, samo nas tera da progutamo to što nam servira“, izričit je Tarantino.

On dodaje da „je cela struktura filma preuzeta od ‘Apocalypse Now“’.

„Uživao sam gledajući ‘Ad Astra’, stvarno je lep za gledanje, volim i Breda što u njemu glumi, ali mi nije jasno šta se i zašto u njemu dešava. Dok vam Nolan ni u ‘Dunkirk’-u ne kaže o čemu se radi, ali vi to osećate“, zaključio je on.

 

10