Šta je pravi problem sa Bakom Prasetom

Hteli mi to da priznamo ili ne, Jutjub je mesto gde deca provode najviše vremena. Šta se događa kad jedan od najpopularnijih domaćih jutjubera postane primer svega lošeg i pogrešnog na ovoj mreži i kad izbaci insta stori u kom je pred dilemom da li bi želeo da mu devojka rodi dečaka ili da abortira ako je dete žensko?

Piše: Jovana Gligorijević (jovana.gligorijevic@vugl.rs)

// Foto: Pritnscreen (Youtube)

Za početak, nekoliko opštih stvari… Jutjub je naša realnost i jutjuberi su zvezde i uzori savremenog doba. Takođe, jutjubere mahom prate deca uzrasta od 8 do 14 godina. Što će reći, ono što su nekim ranijim generacijama bili Branko Kockica, Raša Popov ili Aca Poštar, danas su jutjuberi. A najpopularniji među njima svakako je Baka Prase, momak sa više od milion i po pratilaca na svom kanalu, miljenik oglašivača za gotovo sve, od mobilnih telefona do majoneza. Da li to znači da Baka Prase proizvodi najkvalitetniji sadržaj na domaćoj Jutjub sceni? Pa ne. I Zadruga je najgledaniji TV program, pa niko normalan ne bi ni pomislio da kaže kako je to kvalitetan sadržaj. I Informer je najčitaniji dnevni list u zemlji, pa je rekorder u objavljivanju lažnih vesti i kršenju medijske etike. Dakle, broj pratilaca ne govori ništa o kvalitetu.

Ultra-popularni Baka uspeo je od zarade na Jutjubu i od sponzora na zaradi dovoljno za novog poršea. Uspeh vredan hvale za momka od svega 23 godine. Međutim, čime Baka Prase privlači milion i po pratilaca i čime drži njihovu pažnju? Ukratko – maltretiranjem i ponižavanjem drugih jutjubera, visoko seksualizovanim sadržajem koji je apsolutno neprimeren uzrastu njegove publike, psovkama i drekom.

Ali, to nije sve. Samo prošle nedelje, Baka Prase napravio je dva skandala, koji bi, da su se desili u tradicionalnim medijima sigurno izazvali reakciju nadležnih institucija.

Kao što je Vugl ranije pisao, grupa jutjubera okupila se oko projekta Youtube Ethics i snimila već dve pesme u kojima ukazuju na probleme na domaćoj Jutjub sceni. Na njihovu nesreću, pesma je cele prošle nedelje bila prva u Jutjub trendingu i ima više od milion i po pregleda. U pesmi i spotu “Drama” kritikuju se pojave poput snimanja reakcija na tuđe sadržaje, hvaljenje brendiranim stvarima i ismevanje manje imućnih, ali i zaista ekstremni oblici iživljavanja nad prolaznicima u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, od kojih je verovatno najgori video jutjubera Urketa koji prolaznicima izbija hranu iz ruku.

Jutjuberi su jedni drugima konkurencija. Kad si prvi u trendingu, naravno da će to izazvati reakciju onih koji žele da se održe na vrhu. A na samom vrhu je Baka Prase, koji je snimio čak tri videa u kom se iživljava nad grupom jutjubera koji su snimili pesmu “Drama”. Osim dreke i psovki, najproblematičnije su opaske na račun dve devojke, Jenni Martin i Kovalske. Jednoj od njih Baka preti kako bi joj “nabio ono za biber tamo gde sunce ne sija”. Baka nije jedini koji se osetio prozvanim u “Drami”. Oglasili su se i jutjuberi Choda i Princeza Psiho koji jednog od učesnika u spotu vređaju na osnovu godina, a Princeza je svoju reakciju začinila i bacanjem cedulja sa imenima jutjubera u klozetsku šolju i puštanjem vode, jer, “zna se šta se radi sa…”, pa mi ćemo reći izmetom, iako je Princeza upotrebila onaj kolokvijalniji izraz.

 

U suštini, sve negativne reakcije na “Dramu” svode se upravo na ono na šta pesma ukazuje, tako da autori i izvođači mogu da budu sasvim sigurni da su sve uradili kako treba i da su pogodili bolne tačke najvećih (ali ne i najkvalitetnijih).

 

Ipak, problem sa Bakom Prasetom je mnogo veći od jedne ljutite reakcije i nekoliko seksističkih ispada. Koliko juče, u nedelju, 6. oktobra, Baka je na Instagram izbacio stori pred kojim bi većina zanemela, a sva je prilika da tu ima posla i za Kancelariju poverenika za ravnopravnost.

No, pošto slika govori više od milion i po reči, prilažemo Bakin stori od juče:

 

Vreme je da upozorimo roditelje: znamo da nemate svi vremena da proveravate baš sve što vaša deca gledaju na Jutjubu, ali uvek možete da svratite na Instragram bilo kog jutjubera. E tu ima jedna kvaka: Bakini postovi uglavnom prikazuju jednog finog momka, svešteničkog sina koji obilazi manastire na Kosovu i Metohiji, deli misli o ličnom razvoju, gubitku prijatelja i slične sadržaje iz kojih bi se moglo pomisliti kako je divan mladić. Gledajte storije. I gledajte šta postuje na Jutjubu. A onda razmislite da li zaista želite da to vidi vaše dete, naročito ćerka.

VIDI NA VUGLU:

„DRAMA“: NOVA PESMA JUTJUBERA PROTIV GOVORA MRŽNJE

RAT JUTJUBERA: POPULARNOST VS. UGLED

JUTJUBERI PROTIV GOVORA MRŽNJE