Šta da radiš kad sa 20 i nešto u Srbiji nema leka bez kog ne možeš

„Nemamo, ali imamo zamenu“, rečenica je koja obolelom od poremećaja rada štitne žlezde ne znači ništa. Iako je kod nekih lekova zaista svejedno da li se pije „original“ ili famozna zamena, to ovde nije slučaj.

Piše: Aleksandra Mitrović

// Foto: Needpix

Prevencija za bolesti štitne žlezde ne postoji. Izlečenje kao rezultat ne postoji. Lekovi koji su neophodni za njeno donekle normalno funkcionisanje i regulisanje nivoa hormona su obolelima od poremećaja rada štitne žlezde jedini način za borbu, a sada ni oni ne postoje.

Zabrinjavajuća je činjenica da se oboleli sa ovom situacijom ne susreću samo danas, već da se nestašice ovih lekova u Srbiji dogode bar par puta godišnje. Bar par puta godišnje oni prolaze kroz pakao zbog dobavljača, tržišta i u krajnju ruku države. Proteklih dana svedoci smo najpre nestašice Letroksa i Eutiroksa.

„Nemamo, ali imamo zamenu“

Rečenica koja obolelom od poremećaja rada štitne žlezde ne znači ništa. Iako je kod nekih lekova zaista svejedno da li se pije „original“ ili famozna zamena, to ovde nije slučaj. Kada oboleli od poremećaja štitne žlezde prvi put uključe terapiju u svoju svakodnevnicu, organizam se određeno vreme na tu terapiju privikava. Kod nekog su to nedelje, a kod nekog meseci mučnine, povraćanja, umora, bezživotnosti.

Iako su po sastavu veoma slični i svi sadrže aktivnu supstancu levotiroksin-natrijum, oni obolelom nikada ne mogu biti isti i razliku ne treba tražiti na tom mestu. Naime, ukoliko se prelazi sa jednog leka koji sadrži levotiroksin na drugi, dogodiće se i novi period već pomenutog privikavanja organizma. Osim toga, čak i slučaju Eutiroksa i Tivorala koji su po sastavu identični, može biti potrebno pažljivije praćenje stanja kao i prilagođavanje doze. Samim tim, jasno je da se oboleli ne mogu nanovo prilagođavati svakog trećeg meseca kada se dogodi nestašica. Osim toga, Letroks, Eutiroks i Tivoral su jedina tri leka na našem tržištu koja sadrže aktivnu supstancu levotiroksin-natrijum.

Zato „nemamo, ali imamo zamenu“ u ovom slučaju ne važi.

 

„Nemamo, ali biće ga uskoro“

Rečenica izrečena iz kurtoazije. Na upravo ove rečenice smo naišli, kako od farmaceuta, tako i od samih proizvođača prilikom ispitivanja tržišta.
Od zastupništva kompanije „Merck“ koja je proizvođač i dobavljač Eutiroksa dobili smo informaciju da “trenutna deficitarnost leka Eutiroks je posledica povećane globalne potražnje.”

Sa druge strane, od zastupništva kompanije „Berlin-Chemie Menarini“ koja je proizvođač i distributer leka Letroks, dobili smo informaciju da je ovaj lek dostupan kod svih njihovih distributera kao i u apotekama ili da se nalazi u transportu ka Srbiji. Kako su dalje naveli, „povremene nestašice određenih doza se dešavaju jer je nestašica leka Eutiroks izazvala veću potražnju leka Letroks.” Međutim, kontaktirajući apoteke, jasno je bilo da Letroksa i dalje nema, a kako navode iz apoteka „Beograd“, u prodaji se nalazi samo mali opseg doze od 150 mikrograma. Radi slikovitog prikaza problema možemo se zapitati kako će onda oboleli koji pije dozu od 25 mikrograma ovu tabletu podeliti.

Zato „nemamo, ali biće ga uskoro” ovde ne važi. Zato rečenica „ovo nam je poslednja kutija.” dobijena juče od strane jedne farmaceutkinje važi.