Skoro 500 kitova je nasukano na obalama Tasmanije

Nasukavanje je verovatno jedno od najvećih u svetu zabeleženo i najgore je u istoriji Australije.

Foto: Youtube Printscreen (Telegraph)

Više od 450 kitova nasukalo se u luci na Tasmaniji, a spasioci su uspeli da spase oko njih 50. Oko 380 potvrđeno je mrtvim na zapadu Tasmanije u sredu popodne, spasioci se bore da spasu preostalih 30 koji su još uvek živi. Otprilike 50 kitova je spaseno i vraćeno natrag u otvoreni okean. Spasioci su bili usredsređeni na 270 kitova nasukanih u blizini grada Strahan, ali je u sredu ujutro iz helikoptera otkriveno dodatnih 200 kitova udaljenih oko 10 km u istoj luci. Zvaničnici su kasnije potvrdili da su svi umrli.

Nasukavanje je verovatno jedno od najvećih u svetu zabeleženo i najgore je u istoriji Australije.

Nik Deka, koordinator spašavanja i regionalni menadžer za parkove Tasmanije i službe za zaštitu divljih životinja, rekao je da „se bore za spas preostalih 30 kitova, ali da se fokus sada okrenuo ka pronalaženju i uklanjanju mrtvih kitova“.

„Pokušaćemo da spasimo što više preostalih živih životinja“, istakao je.

Dr Kris Karlion, biolog iz programa za zaštitu mora, biolog divlje prirode, rekao je u sredu da je dodatak 200 kitova ovo trenutno nasukavanje učinilo najvećim u istoriji Tasmanije. Zapisi pokazuju da su se 294 kita nasukali u Stenliju na severozapadu Tasmanije 1935. godine.


VIDI NA VUGLU:

Budućnost na Instagramu

10 serija koje (ne) morate da odgledate

Gilad Sade: kako putovati u zone koflikta


Međutim, pravo je pitanje kako se to desilo. Izgleda da su prošli neotkriveni i verovatno ušli u luku otprilike u isto vreme kada i ostali. Luka je dugačka oko 35km i široka oko 8km.

Kada je otkriveno prvih 270 kitova, procenjeno je da je oko 90 već mrtvo.

Tim od 40 obučenih spasioca započeo je „rasplivavanje” malog broja kitova u utorak ujutru – koristeći opremu da izgura životinje sa peščanog spruda u dublju vodu.

„Obično imamo problem sa životinjama koje se nađu na suvom. Ovo je drugačije. Sada imamo životinje koje poluplutaju, tako da rasplivavanje neće dugo trajati – samo će biti potrebno malo ubeđivanja. Ako kitovima bude dobro u vodi, sledeći korak je da ih odvedemo dalje”, kaže biolog doktor Kris Karlion.

Doktor Karlion rekao je reporterima da će ovo biti izazov zbog jakih struja i da će možda zbog toga biti potrebno uključiti i brodove u spasilačku misiju.

On kaže da je većina životinja jednostavno prevelika ili se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Kitovi piloti mogu da narastu do sedam metara i da teže i do tri tone.

Dodao je da spasioci znaju iz prethodne misije da kitovi piloti mogu da prežive i tri ili četiri dana na plaži na suvom, a mnogi u ovoj grupi se nalaze u dobrim „vlažnim i hladnim” uslovima.

Spasioci će završiti zadatak kasnije u utorak. Zvaničnici su zamolili ljude da ne prilaze tom mestu i saopštili su da imaju dovoljno spasilaca.