Sezona slava i kako je preživeti

Nije reč o tome kako da se ne ugojite. Budimo iskreni, slave su pakao iz različitih razloga: od pitanja zašto ne jedeš to i to, do čuvenog „Kad ćeš da se ženiš/udaješ“

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

// Foto: Wikimedia/Goran Anđelić

O paklu porodičnih okupljanja napisane su hiljade stranica što fikcije, što biografske literature. U kinematografiji, ova tema obrađivana je i na domaćem i na globalnom terenu (vidi „Bolji život”, dalje nema potrebe da tražiš). Štaviše, u popularnoj kulturi, porodično okupljanje postalo je trop. Živimo na području srpsko-pravoslavnom, pa uz rođendane, svadbe, sahrane, krštenja, Božić, Uskrs, blagosloveni smo i slavom. O slavama mediji pišu isključivo na dva načina: kakve običaje propisuje crkva i kako da se ne ugojite. Slava je socijalno kulturološki fenomen mnogo dublji od rituala i gojenja, a šta se sve na njima dešava i kako ih preživljavaju pitali smo ljude iz svog okruženja.

 

Marija (27)

Odlazim samo kod ljudi koje iskreno volim i znam da me neće smarati ili otrovati. Navukla sam traumu od (komplikovano je) baba-ujninog brata gastarbajtera koji preko leta dolazi iz Švajcarske i pravi domaće vino, pa kad dođe na tuđu slavu donese bure i svi moraju to da piju, čak kad su na antibioticima jer je lik lud i poteže pištolj ako nećeš. Ko da to već po sebi nije užasno, jedne godine smo se svi potrovali od tog vina. Popila sam pola čaše i sutradan nisam bila u stanju da odem u školu od mučnine i glavobolje. Od tad ne idem na tu slavu. Kasnije sam napravila još rigorozniju selekciju, dakle, samo tamo gde mi je lepo.

 

Jana (23)

Nikad ne jedem pihtije, jer je to samo izgovor da se maksimizira profit od svinje. Ne jedem bajadere, jer postoji samo jedna bajadera – ona Krašova. Ne jedem slavski kolač, jer mi je sladak, a i pipkao ga je pop. Jedem žito, ali se ne krstim pre jela. I konačno – ne jedem ništa nakon što mi se postavi pitanje “kad ćeš da dovedeš nekog dečka i da se udaš”

 

Lazar (30)

Nikada ne jedem pečenje jer mi ne prija ukus hladne svinjske masti koji me podseća na neprijatan miris iz detinjstva, koji se širio zgradom kad je jedna komšinica kuvala. Uvek je kuvala na masti koja joj je uvek nekako zagorevala. Inače na pitanja odgovaram kratko, pa me više niko ništa i ne pita, tako da mogu da izdržim sve.

Antonina (26)

Ja imam celijakiju, znači, nisam ovo moderno netolerantna na gluten, nego i najmanja količina glutena može da me smesti u bolnicu na dve-tri nedelje, a na slavama je obavezno žito pa vi vidite kako mi je. Celijakija mi je utvrđena kad sam imala 14 meseci, ali trebalo mi je 20 godina da celu familiju naučim da ne sme da se vređa što ne jedem žito, da ne smem slani rolat, da ne smeju da me lažu kako u torti nema brašna. Bukvalno imam samo jednu tetku koja me razume i koja uvek sprema posebno za mene. Kod svih ostalih je pakao, naročito kad odrasteš, pa ideš i kod prijatelja na slave i moraš sve ispočetka da objašnjavaš. Onda imaju i milion pitanja, pa pola slave prođe u isleđivanju mene i pitanjima o mom stanju.

Marko (24)

Jednom sam dobio takvu prolivčinu da sam bio ubeđen da me strina nečim otrovala i nisam bio jedini gost na slavi sa tim problemom. Okej, posle se ispostavilo da je ujak došao sa stomačnim virusom koji nije prijavio, ali navukao sam traumu i napravio kalkulaciju: u pečenju može da se provuče neka pantljičara, sve što ima jaja može da me zarazi salmonelom, tako da idem samo na posne slave ili, ako baš moram na mrsnu, jedem leba i suhomesnato, ako mi ne izgleda sumnjivo.

Staša (29)

Sve volim da jedem, ali na slave ne idem od 2014. kad je jedan rođak na mojoj slavi, u mojoj kući, zapretio da će sve da nas „stavi na spisak“ jer pljujemo vlast. Bliski smo rođaci i nisam mogla da verujem da mi to govori čovek koji me zna od rođenja. Toliko sam se šokirala da se ne sećam šta je dalje bilo, samo sam prestala da idem na sve slave jer se plašim da će neko da se napije mnogo i da ću opet da vidim onaj krvoločan pogled i mržnju u očima. Svoju slavu odrobijam tako što se okupiram serviranjem, služenjem i dosipanjem. I evo, već petu godinu, niko me ništa ne smara, kapiraju me kao konobaricu i mnogo mi je dobro. Osim što me posle jebeno bole noge.

Jelena (25)

Na slavama nikad ne jedem pečenje jer mi je gadno sve što je žvakavo i masno. Prezirem turšiju i sve što je kišeljeno (kako se govori i piše ta reč, evo ne znam, majke mi) i smrdljivo možda isto toliko koliko prezirem i slane torte i pihtije. Kad smo kod slane torte, to mi je ko detetu bila najveća prevara ikada jer sam očekivala nešto slatko, a naišla sam na ukus majoneza, sira i šunke zajedno sa pregadnom teksturom koju ta tri u tandemu imaju. Uglavnom, volim samo picu, nudle i kečap pa ne znam što mene pitate bilo šta.

Luka (30)

Hahahah, jaooo, ne znam ja jedem sve, jebem ti. Nikad ne jedem sitne kolače jer svi misle da znaju da ih prave a ne znaju pa su obično loši. Kupovni budu još gori.

Kaja (28)

Ja sve mogu i sve ću da izdržim, znam ko šta dobro sprema, a ko fejluje, pa napravim neki kombo, ono, kod jedne tetke ne pipam rusku, ali znam da joj je sarma najbolja na svetu, kod ujaka se odvalim od ribe jer je sam peče i ne znam šta joj radi pa je dobra, ali riblju čorbu ne pipam. Sve mogu, majke mi, samo ne mogu drugu tetku jer mi presedne sva hrana (inače, vrhunska), jer nam cela slava prođe u njenom kukanju koliko se namučila da sve spremi i onda mi dođe da joj se izvinim što sam došla. U pauzama kukanja propituje nas „mlade“ da li imamo partnere, što mi je skroz nejasno jer nema sto godina, nego 46, mogla bi malo da se kultiviše. Ja je iskuliram, ali imam sestru od 35 koja je singl, a možda i nije nego neće da kaže, i svaki put smori ženu najgore, jer nije samo ona, nego se uključi cela sofra i uvek se nađe neko ko je i ne poznaje da joj kaže kako joj je „prošao voz“. Sto puta sam joj rekla da kaže kako ima švalere, ali devojka ne ume da bude bezobrazna. Zaključila sam da u tim situacijama nema spasa, ako prijaviš da imaš dečka, odmah pitaju kad ćeš da ga dovedeš. U sebi se mislim: nikad, al’ obično natrpam hranu u usta i žvaćem dok ne promene temu.