Sansa Stark protiv influensera

Sofi Tarner, glumica poznata po ulozi Sanse Stark u „Igri prestola“ isprozivala je na Instagramu influensere koji reklamiraju dodatke ishrani, potencijalno vrlo štetne za organizam

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

// Foto: Flickr

 

Sofi Tarner je u videu na Instagramu potpuno prekopirala tipičan influenserski autfit: vunena kapica, šal i obvavezan filter kako bi joj obrazi izgledali zdravi i rumeni, a usne uvećane.

 

„Zdravo drugari, danas malo furam influenserski luk“, započela je Tarner poučnu tiradu, savršeno imitirijaću američki naglasak: „Danas želim da vam predstavim ovu novu praškastu stvar koja se dodaje u čaj. U suštini, pretvara vam mozak u sranje i potpuno, potpuno, stvarno je užasno od mene što ovo promovišem mladim ženama i, uopšte, mladima širom sveta, ali stvarno mi se jebe zato što dobijam novac za to.“

Video je očigledna prozivka influensera i selebritija koji promovišu dodatke ishrani, a kako prenosi Teen Vogue, Sofi Tarner nije prva koja ovo radi.

Zvezda serije „The Good Place“ Džamila Džamil isprozivala je Kloe Kardašijan jer promoviše detoks čajeve. Džamil je pokrenula i peticiju kojom želi da spreči slavne da promovišu potencijalo opasne proizvode i do sad je sakupila oko 240.000 potpisa.

IG post Sofi Tarner je snimljen u šaljivom tonu, ali činjenica je da selebritiji promovišu stvari koje mogu da škode njihovim pratiocima i ta pojava postaje sve ozbiljnija tema.

U Srbiji, na primer, niko ne radi detaljnu analizi sastojaka dodataka ishrani. Proverava se samo bakterijska ispravnost i prisustvo teških metala. Pre dve godine, imali smo slučaj u kom je jedan, navodno 100 posto prirodan preparat za mršavljenje bio – antidepresiv.

Proizvod je raskrinkan i povučen iz distribucije samo zahvaljujući entuzijazmu naučnika sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, koji su ga samoinicijativno kupili i testirali.

Tema, naravno, dobija veću pažnju javnosti kad je pokrenu slavni ili kad o njoj pišu svetski mediji. Jedan od najpoznatijih sajtova o zdravlju, američki Healthline piše da sastojci većine čajeva za mršavljenje i sličnih bućkuriša nemaju odobrenje FDA, američke Agencije za kontrolu hrane i lekova. Dok neki od ovih napitaka za mršavljenje ili detoks zapravo sadrže samo najobičnije biljne čajeve, neki drugi sadrže otrovne supstance, uključujući narkotike i farmaceutske lekove. Healthline upozorava da ovi preparati mogu imati u sebi alergene, ilegalne hemikalije kao što je efedra i visoke nivoe kofeina. Posledice nisu naivne, moguće su teške alergijske reakcije, epi-napadi, srčani udar ili šlog.