Putnici iz Londona u studentskom domu Košutnjak: sve je prljavo, nemamo sapun

Redakciji Vugla noćas su se javili putnici sa leta koji je u 17.30 sleteo iz Londona u Beograd. Transpotrovani su u Studenstki dom "Košutnjak" gde se još nalaze stvari iseljenih studenata. Sve je prljavo i nisu dobili nikakva zvanična rešenja o izolaciji.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Foto: lična arhiva

Posle državljana Srbije koji su doleteli iz Pariza i odvezeni u nepoznatom pravcu, večeras je slična sudbina snašla naše državljane koji su u četvrtak popodne sleteli iz Londona. Redakciji Vugla javio se jedan od putnika i podelio sa nama nekoliko informacija. Nije dobro. Prvo, studenti koji su do sada u tim sobama živeli nisu uspeli da odnesu svoje stvari, čak ni sredstva za ličnu higijenu. Drugo, sobe nisu ni očišćene, a kamoli dezinfikovane. Treće, niko od ovih ljudi nije dobio rešenje o izolaciji, a kao i u slučaju građana iz Pariza, sa njima komunicira samo vojna policija čiji zadatak da ih sprovede u izolaciju.

 

“Ovde nemam nikoga iznad običnog vojnika i portira. Sapuna nema, toalet papira nema. Hranu smo videli, ali niko nam je ne daje”, kaže naš sagovornik koji šalje i fotografije.

Nisu dobili nikakve maske, rukavice, ni osnovna sredstva za higijenu. U međuvremenu, naš sagovornik nam je poslao meil koji prenosimo u celosti.

“Na aerodromu u Londonu nismo imali bilo kakva uputstva sem gde da dođemo. Sa tabli smo saznali koji let je naš. U avionu, po sletanju smo dobili informaciju da ćemo svi proći sanitarni pregled, a onda biti sprovedeni u studentski dom na Karaburmi, posle čega ćemo biti pušteni kući uz rešenja o izolaciji.

Kada smo sišli da preuzmemo prtljag u grupama, pročitana nam je odluka Štaba za vanredne situacije od 26.3. koju nismo pre toga imali dostupnu, gde nam je rečeno da svi idemo u studentski dom na Košutnjaku gde ćemo proći trijažu nakon koje će biti odlučeno ko se testira, ko ne, i ko ostaje u smeštaju a ko ide kući. Ni tu, ni prilikom prolaska granice nismo dobili rešenja o upućivanju u kućnu izolaciju.


VIDI NA VUGLU:

STUDENTI IZ KOŠUTNJAKA: IMALI SMO 10 SATI DA DOĐEMO PO STVARI

BEOGRAD JE DANAS NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU


Na aerodromu nam je rečeno i da će posebne kamere registrovati da li neko ima povišenu temperaturu, a granična policija nam je pri kontroli pasoša uzela i brojeve telefona. Odvezeni smo autobusom, a informacija koju smo dobili u samom autobusu dok smo čekali prijem u studentski dom, je da ćemo proći trijažu i biti smešteni u sobe.

Smeštani smo u sobe, autobus po autobus, ali bez ikakvog pregleda. Jedan od vojnika nam je rekao da bi trebalo da sigurno budemo tu 48 sati, da će lekari doći večeras, sutra ili prekosutra, za dan, dva, tri, pa ćemo videti.

U sobama nas je čekala čista posteljina, ali sobe nisu bile očišćene. Grejanje radi normalno.

Najveći problem je što u sobama nema sredstava za higijenu, toalet papira, a u gotovo svim sobama se nalaze i neke od stvari studenata koji su tu živeli.

Stvari studenata koji su na brzinu napustili studentski dom

 

Mi smo smešteni u sobu koja uopšte nije očišćena i dezinfikovana, sa kupatilom koje je nemoguće koristiti. U kupatilu je ostalo nešto sredstava za higijenu studenata, a svuda oko wc šolje je sasušena mokraća.

 

Dva medicinska radnika u punoj HTZ opremi su se vrzmali okolo. Iako smo sleteli oko pola 6, hranu smo dobili tek u 23:30. Paketi hrane su sadržali ugrubo sečene ćetvrtine ili trećine hleba, po trouglić zdenke, malo mleko u tetrapaku, dve male jabuke i paštetu. Rečeno nam je da vodu pijemo sa česme iako smo videli da su doneli pakete. Nemamo ni čaše ni escajg. Nemamo tanjire, nemamo sapun.

Kada smo sišli da uzmemo hranu (o tome nas niko nije obavestio, čuli smo u hodniku da se priča o tome) vojnik nam je dao dva paketa za nas troje u sobi i rekao “biće to dovoljno za večeras”.

Pitali smo da li će nas večeras pregledati i rečeno je da ćemo sutra znati. Pitali smo da li to znači da će nas sutra pregledati, rekli su ne, nego samo da ćemo sutra znati šta i kako.”

Naš sagovornik mail završava molbom da im se obezbede uslovi za bezbedan boravak u prostoru i da im se saopšte naredni koraci i rokovi za njih. U ovakvom prostoru, bez ikakvih higijenskih uslova za boravak, i oni koji nisu zaraženi nalaze se u riziku. Mi samo možemo da dodamo da je ovih dana sva medijska pažnja bila usmerena na Studentski grad i da o studentskim domovima “Karaburma” i “Košutnjak” nije bilo ni reči. Takođe, ovo nije samo priča o uslovima u koje su sada smešteni putnici iz Londona, nego i o uslovima u kojima inače žive studenti. O sudbini njihove privatne imovine, tek ćemo pričati. Niko ne spori da se onima koji su potencijalni rizik treba obezbediti smeštaj, ali ovo je dvostruko maltretiranje i tek pristiglih građana i studenata.