Protest “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona”

Nekoliko desetina hiljada ljudi iz cele Srbije okupilo se 13. aprila u Beogradu na protestu „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“. Povod za proteste, koji su počeli 8. decembra prošle godine, bio je prebijanje lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu.

Piše: VUGL //Foto: Bojan Stekić

Ovo je bio 19. po redu protest u Beogradu. Počeo je pod nazivom „Stop krvavim košuljama“. Nakon prvog protesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće ispuniti nijedan zahtev okupljenih, sve i da ih na ulici bude pet miliona. Jedini tadašnji zahtev bio je da se zaustavi nasilje nad političkim neistomišljenicima. Od tog trenutka, protest menja ime u „1 od 5 miliona“.

Tokom 4 meseca, zahtevi protesta bili su različiti, ali u subotu, 13. aprila, Savez za Srbiju, politički predstavnici protesta, objavili su listu konačnih zahteva:

1. Formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih slobodnih izbora
2. Izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije
3. Izbor tehničkog i uređivačkog tima Radiotelevizije Srbije (RTS) i Radiotelevizije Vojvodine (RTV)

Nakon protesne šetnje Beogradom opozicija je zatražila od vlasti da do petka pozitivno odgovori na zahteve demonstranata, inače će se oni ponovo okupiti u Beogradu.

Tokom protesta mobilne mreže svih operatera bile su na momente u potpunom prekidu, a interneta uopšte nije ni bilo. Zato gotovo nijedna redakcija nije mogla da prenosi uživo događaje sa ulice. Dnevni list Danas pokušao je da kontaktira operatere i sazna šta se događa. Odgovorio im je samo VIP izjavom da je mreža preopterećena.

Kako je izgledao protest, pogledajte u Vuglovom videu. Da smo imali internet, bili bismo lajv na Fejsbuku.

 

Pojedini antiopoziciono nastrojeni mediji juče su javili da je na protestu bilo oko 3000 ljudi. Vugl je u Ulici kneza Miloša snimio celu kolonu, koja je prolazila ukupno 37 minuta. Ali pošto snimak od 37 minuta niko ne bi gledao, izvukli smo malo više od 5 minuta prolaska kolone, pa možete da brojite, sabirate i sami procenite koliko je demonstranata bilo u Beogradu 13. aprila.