Prokuvali okean ubio skoro milion morskih ptica

Kod Aljaske je pronađeno najviše ptica. Na svakom kilometru je bilo oko 4.500 njihovih beživotnih tela.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Guardian// Foto: Youtube Printscreen

 

Milion morskih ptica je pomrlo za manje od godinu dana kao rezultat velikih proključalih tačaka u Tihom okeanu. Nova studija, koja stiže sa Univerziteta u Vašingtonu, kaže da je između leta 2015. i proleća 2016. godine toliko ptica je izumrlo od gladi.

Na obalama Aljaske, Vašingtona, Oregona i Kalifornije pronađeno je 62.000 mrtvih ptica, dok mnoge nisu ni izbačene na obalu. Međutim, istraživači procenjuju da je ukupan broj bliži milionu.

Kod Aljaske je pronađeno najviše ptica. Na svakom kilometru je bilo oko 4.500 njihovih beživotnih tela.

Naučnici kažu da znaju šta je uzrok – ogromna struja tople okeanske vode koja se pojavila na severoistoku Tihog okeana, a koja se naziva „mrlja“. Višegodišnji jaki morski toplotni talas krenuo je 2013. godine, a intenzivirao se tokom leta 2015. zbog snažnog vremenskog fenomena nazvanog El Ninjo, koji je trajao do 2016. godine.

 

Taj toplotni talas stvorio je mrlju, odnosno područje okeana veliko 1.600 kilometara koje je bilo toplije za tri do šest stepeni Celzijevih.

Greben visokog pritiska umirio je okeanske vode – što znači da je voda ostala topla, bez oluja koje bi pomogle da se ohladi. Tih nekoliko stepeni više prouzrokovalo je pustoš u morskom ekosistemu. Došlo je do velikog smanjenja količine mikroskopskih algi kojima se hrani niz životinja, od škampi do kitova.

Sa druge strane, došlo je do masovnog cvetanja štetnih algi koje su prouzrokovale smrt mnogih morskih organizama.

 

Studija kaže da „će u svetlu globalnog zagrevanja ovako nešto postati česta stvar“.

Ono dodaje na kraju da „bi ovo trebalo da bude upozorenje za predstojeće posledice klimatskih promena“.