Poznate ličnosti digle svet na noge zbog požara u Australiji

Požari se ne smiruju na istočnoj obali Australije, a vatrogasci se bore da sačuvaju živote i kuće. Australijske vlasti kažu da se najgori uslovi za širenje požara tek očekuju. Šesnaest požara u australijskoj državi Viktoriji je označeno najvišim stepenom opasnosti i ljudi se iz tih oblasti evakuišu.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

// Foto: Youtube Printscreen

 

U požarima u Australiji je stradalo 480 miliona životinja, a stručnjaci su zabrinuti da su neke biljne i životinjske vrste izumrle. Stradalo je čak 8.000 koala, što je trećina ovih životinja kojima je Australija dom. Procenjeno je da je na tri miliona hektara Novog Južnog Velsa, koliko je izgorelo pre desetak dana, čak 480 miliona sisara, ptica i gmizavaca bilo zahvaćeno požarom. Najveće šanse za preživljavanje imali su kenguri, jer su veliki i brzi, dok su koale najugroženije zato što su male i spore.

Sve oči sveta su uperene u plamen koji proždire taj kontintent. Poznate ličnosti su takođe priskočile u pomoć i donirale milione dolara za pomoć službama za spašavanje u Australiji.

Australijska komedijašica Silest Barber je uspela da sakupi više od 32 miliona dolara za samo tri dana uz pomoć Fejsbuka. U tome su pomogle glumice Natali Portman i Selma Bler.

 

Barber je šerovala snimak njene svekrve, nakon što je evakuisana, kako očajnički se pita zašto ih je država ostavila na cedilu.

„Ostavila nas je da visimo toliko već puta. Plaćamo porez, a oni nam ne pomažu“, rekla je Džoj Robin.

 

Pevačica P!nk, koja je veoma popularna u Australiji, objavila je na Tviteru da je donirala 500 hiljada dolara vatrogasnim službama.

 

Nakon nje, australijska glumica Nikol Kidman i njen muž, kantri pevač Kit Urban, takođe su donirali pola miliona dolara.

Pevačica Lico, koja je trenutno na svetskoj turneji, pozvala je sve svoje fanove da doniraju novac vatrogasnim službama.

„Pošto sam u Australiji, vidim tačno šta se dešava. Samo hoću da kažem da je ovo u pitanju globalni problem“, rekla je ona na svom Instagram nalogu, koji ima oko sedam miliona pratilaca.

Australijska glumica Margot Robi je takođe zamolila ljude da koliko god mogu da daju novca.

„Molim vas, ako niste do sada donirali, uradite to i dajte šansu budućim generacijama da imaju detinjstvo kakvo sam i ja imala“, rekla je ona.

 

Paris Hilton je ohrabrila svoje fanove da se priključe humanitarnoj pomoći.

 

Pevačica Selena Gomez je ostala bez reči zbog požara u Australiji.

„Doniraću, ali bih zaista volela da i vi to uradite, ako možete“, napisala je ona.

Australijski glumac Hju Džekmen je istakao svojim fanovima da je pomoć potrebna.

Glumica Šeron Stoun se takođe priključila, kao i Kim Kardašijan.

 

Teniser Novak Đoković odgovorio je na poziv koleginice Marije Šarapove i poručio da će i on donirati 25.000 dolara kao pomoć Australiji.

 

Međutim, ovo je samo delić poznatih koji su se digli i krenuli da pokreću ljude da klimatske promene počinju da uzimaju maha. Važno je napomenuti da Rasel Krou, koji je u nedelju dobio nagradu Zlatni globus, nije bio prisutan na toj svečanosti. Umesto njega, Dženifer Aniston je saopštila publici da „je Krou ostao kod kuće, u Australiji, da brani i čuva svoju porodicu od smrtnosnih požara“.

 

Krou se zahvalio na svom Tviter nalogu i objavio snimak kako su se osigurali, ukoliko stvari krenu da se pogoršavaju.