Požari u Kaliforniji: Sve nestaje u plamenu

Foto: Pixabay

Izvor: CNN

Smrtonosni požari u Kaliforniji uništili su preko milion hektara, a kraj katastrofi nije ni na vidiku, budući da se hiljade vatrogasaca bori da obuzda razbuktale plamenove.

„U prošloj sedmici je bilo oko 12.000 udara groma koji su započeli 585 požara u državi. U državi je izgorelo ukupno 1.1 milion hektara, a više od 13.000 vatrogasaca radi na požarima“, rekao je Stiv Kaufman, portparol vatrogasne službe.

Vatrogasci se trude da obuzdaju ogromne stihije u kojima su ubijene najmanje četiri osobe. Nadležni organi su potvrdili da je da je u požarima skoro 700 zgrada i kuća izgorelo. Takođe je povređeno 43 vatrogasca i civila.

Iako se više od 13.000 vatrogasaca bori protiv plamena – neki i u 24-časovnim smenama – ima previše požara i nema dovoljno resursa da se spreči da se više domova zapali. Jedan od razloga nedostatka resursa jeste manje zatvorenika, koji inače pomažu u gašenju ovakvih požara, zbog ranih puštanja tokom pandemije kovid-19.

„Zatvorenici su ključni za ovakav posao. Za 600 ljudi je manje nego prošle godine, kada su bili požari“, rekao je Kaufman.


VIDI NA VUGLU:

K-Lukas

Podkast Vuglanje: Građani protiv vlasti

Klimatske promene: Ostalo je još par decenija do kolapsa života na Zemlji


Vatrogasci su zabrinuti zbog prognozi koje kažu da suve grmljavinske oluje – koje uključuju jake grmljavine, uz malo kiše – mogu pokrenuti više požara i raširiti postojeće od nedelje do utorka.

Kalifornijski požari prouzrokovali su više smrtnih slučajeva i štete do ove godine nego čitave 2019. Prošle godine su požari bili preko ukupno 260.000 hektara i ubili tri osobe.

Požari gore u delovima Zalivske oblasti San Franciska, pošumljenom delu u blizini Univerziteta Kalifornije u Santa Kruzu i širokom području između San Franciska i Sakramenta. Američki predsednik Donald Tramp požare u Kaliforniji proglasio je velikom katastrofom, što omogućava da sredstva iz federalnih fondova budu iskorišćena za pomoć pogođenim pojedincima i kompanijama. Tramp je ovu odluku doneo uprkos ranijim pretnjama da Kaliforniji neće biti pružena pomoć radi saniranja posledica požara.