Požar u Australiji može da postane normalno stanje planete

„Požari bi bez sumnje izbili u skladu s prirodnim vremenskim obrascima, ipak oni su postali fatalniji zbog klimatskih promena za koje je zaslužan isključivo čovek“

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

IzvorBBC // FotoPixabay

Naučnici u Velikoj Britaniji veruju da su nedavni požari u Australiji signal onoga što bi u svetu moglo da postane uobičajena budućnost ako se temperatura poveća za 3 stepena Celzijusa. Na sam početak požara koji haraju Australijom uticali su prirodni vremenski obrasci. Stručnjaci kažu da golemu ulogu u njihovoj destrukciji ima globalno zagrevanje za koje je odgovoran čovek.

Sproveli su brzu analizu uticaja klimatskih promena na rizik od izbijanja razornih požara širom sveta. U sklopu studije su pregledali 57 naučnih radova objavljenih nakon poslednjeg velikog pregleda klimatskih promena iz 2013. godine.

Sve su studije pokazale povezanost između klimatskih promena i povećane učestalosti od izbijanja požara. Reč je o razdobljima u kojima postoji veći rizik od izbijanja požara usled kombinacije visokih temperatura, male vlažnosti, retkih padavina i jakog vetra.

„Svih 57 pregledanih radova jasno je pokazalo da su kliamtske promene, koje je izazvao čovek, rezultiralo globalnim porastom učestalosti i razornosti požara, kao i povećanom opasnošću od njihovog izbijanja“, rekao je dr Mejtu Džons, glavni autor studije, sa Univerziteta Ist Engli.

 

On dodaje da „se ista situacija može videti u brojnim regijama u svetu“.

„Uključujući zapadni deo Sjedinjenih Država i Kanadu, južnu Evropu, Skandinaviju i Amazoniju. Globalno zagrevanje koje je izazvao čovek povećava i rizik od izbijanja požara u ostalim regijama u svetu, kao što su i Sibir i Australiju“, izjavio je.

Naučnici ne negiraju da su prirodni vremenski obrasci odigrali značajnu ulogu u stvaranju pogodnih uslova za izbijanje požara. Vremenske prilike nad Indijskim i Tihim okeanom obeležilo je suvo i vruće vreme na čitavoj planeti. Međutim, podsećaju da ne bi trebalo da se zanemari ni ljudski faktor u razvoju klimatskih promena.

Profesor Ričard Bets iz Meteorološke službe Heldi za klimatske nauke kaže da „je prošla godina u Australiji bila najtoplija i najsušnija dosad“.

„Požari bi bez sumnje izbili u skladu s prirodnim vremenskim obrascima, ipak oni su postali fatalniji zbog klimatskih promena za koje je zaslužan isključivo čovek“, kazao je on.

On je ukazao i na činjenicu da su temperature u Australiji danas više za oko 1,4 Celzijusevih stepeni u odnosu na prosečnu globalnu temperaturu u predindustrijskom razdoblju.

„Temperature u Australiji su bile ekstremne, ali u svetu koji bi u dogledno vreme mogao da se zagreje za tri Celzijusova stepena, one bi mogle da postanu uobičajene, i kao takve su naznaka vremenskih uslova koji bi ubuduće mogli postanu normalne“, dodao je Bets.

Od 1850-ih godina temperatura se u svetu globalno povećala za jedan Celzijusev stepen, a do kraja veka, uprkos planovima vlada o ograničenju emisije CO2, stručnjaci očekuju povećanje temperatura za oko 3 stepena.

I ostali naučnici koji su učestvovali u istraživanje tvrde da znaci globalnog zagrevanja mogu da se uoče i vlastitim očima kada su u pitanju razorni požari i tropski talasi.

„Ovo su bile posledice povećanja temperature za 1 stepen, ali će se oni u budućnosti pogoršavati, dok ne preduzmemo nešto da bi unormalili svetsku klimu“, zaključila je profesorka Korni le Ker sa Univerziteta Ist Engli u Norviču.