Pet nepravedno zapostavljenih instagram profila

Predstavljamo vam pet domaćih Instagram naloga za koje smo sigurni da zaslužuju više pratilaca nego što ih imaju.

Da, znamo, Instagram je površan, nameće nedostižne estetske standarde, forsira instant poruke, instant ideje, instant život… Hm, da li smo sigurni? Najbrže rastuća društvena mreža na svetu zapravo nudi mnogo više od onoga što se na prvi pogled čini. I to samo zahvaljujući kreativnosti njenih korisnika. Koliko Instagram može da bude divan, pametan, kreativan, pa čak i kritički prema društvu i politici, a da i dalje ostane estetski kvalitetan, pokazujemo kroz pet profila sa domaćeg terena koji, po našem mišljenju, imaju nepravedno malo pratilaca. Dakle, spremite se za „deep insta“ i zagrejte palac za „follow“ dugme.

NAJVEĆE ĐUBRE

Ovaj profil čini tim mladih kritičara srpske javnosti koji putem društvenih medija ukazuju na probleme u srpskoj svakodnevici. Kroz dve forme – karikatru i tekst – otprilike jednom nedeljno objavljuju ko je u političkom ili društvenom životu Srbije ispao „najveće đubre“. Oštri su, pravedni, imaju jake argumente i ne štede ni vlast ni opoziciju, ni javna preduzeća ni svetinje, poput Srpske pravoslavne crkve.

NEURON EN VOGUE

Gotovo da nema devojke koja se bar jednom u životu nije susrela sa pitanjem: kako tebe tako pametnu i obrazovanu zanima moda/šminka/_____ (dopišite po želji). Ovaj profil je dokaz onoga što sve žene znaju: jedno ne isključuje drugo. Neuron en vogue spaja naizgled nespojivo – modu i nauku. Dok uživate u autorkinim besprekornim i zanimljivim autfitima, usput možete da naučite mnogo o virusima, bakterijama, crnim rupama, genetici, i tako dalje, i tako dalje…

PRERAZMIŠLJAVANJE

Ovo je zapravo Instagram profil istoimenog bloga. Katarina Kostić čita 22 od 26 godina koliko ima. Blog je napravila da o knjigama ne bi pričala sama sa sobom i najbližom okolinom. Od ostalih booktubera i bookgrammera Prerazmišljavanje se izdvaja jer ne robuje sponzorima. Iz svakog posta, čak i kad je nastao iz saradnje ili sponzorstva vidi se autonomija autorke prilikom izbora knjige. Plus – možete naći preporuke i za knjige iz regionalne produkcije.

JACHIM992.EXE

Iza ovog naloga stoji mlada ilustratorka Jelena Jaćimović. Njeni dizajnovi i ilustracije uklapaju se u Instagram estetiku, ali najčešće šalju i neku vrlo važnu društvenu ili političku poruku. Jelena polako ulazi u mejnstrim i postaje sve poznatija, pa je tako recimo, ilustrovala korice knjige Ivana Ergića. Za svoje društveno angažovane ilustracije dobila je nagradu zafeminističko savezništvo koju dodeljuje BeFem. Sarađuje sa Licem ulice.

PSYCHOLOGY_UNPLUGGED

Još jedan Instagram profil koji je povezan sa istoimenim blogom. Iza njega stoji Anđelija Simić. Sve što se nalazi na ovom blogu je rezultat rada sa stvarnim ljudima koji su se Anđeliji obraćali za pomoć, konsultaciju ili psihološki tretman. A Vugl ne bi bio to što jestekad ne bi preporučio bar jedan profil koji se bavi mentalnim zdravljem.

 

Kad ste već tu, možete i nas da zapratite na Instagramu.