Oskari: Parazit najbolji film, Hoakin i Zelveger najbolje glavne uloge

Noćas su sve oči sveta bile budne i gledale u najveću i poprilično napetu dodelu nagrada, budući da je 2019. godina ostala upamćena po veoma jakim naslovima koji su krasili bioskopske sale.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Hina // Foto: Youtube Printscreen

 

Oskar za najbolji film dodeljen je južnokorejskom filmu „Parazit“, za koji je Oskara dobio i njegov reditelj Bong Džun Ho, dok je Hoakin Finiks nagrađen za najbolju mušku, a Rene Zelveger za najbolju žensku glavnu ulogu.

„„Parazit“ je prvi film u istoriji koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljeg filma.

U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskog društva kroz dve povezane porodice. Članovi siromašne četvoročlane porodice spletkarenjem se uvlače u imućnu porodicu te predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalifikovani pojedinci, infiltriraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.

Ekipa filma „Parazit“ zahvalila je članovima Akademije što su doneli ovakvu istorijsku odluku te svima koji su radili na filmu i svojoj domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su rekli, ne bi bili tu.

„Celo vreme ste nas podržavali i niste se ustručavali da nam dajete snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom“, poručili su. Napomene radi, gledaoci televizijskih ekrana su imali priliku noćas da odgledaju film „Parazit“ na RTS kanalu, pre samog prenosa dodele Oskara.

 

„Parazit“ je osvojio ukupno četiri Oskara – za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenario, tri Oskara dobio je film „1917“ – za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su „Bilo jednom u Holivudu“ i „Le Man`66: Slavna 24 sata“ osvojili po dve nagrade.

„Nisam očekivao da ću pobediti. Najradije bih nabavio motornu testeru, isekao ovog Oskara na pet delova i podelio ga s vama“, istakao je Bong Džun Ho zahvaljujući na nagradi za najboljeg reditelja.

Obraćajući se konkurentima za nagradu rekao je da je u školi proučavao filmove Martina Skorsezea te dodao da je Kventin Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih.

On je ovde. Kventine, volim te!“, rekao je.

Bong Džun Ho je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima „Okja“ (2017), „Snowpiercer“ (2013) i „Sećanja na ubistvo“ (2003).

 

Hoakin Finiks i Rene Zelveger dobili Oskara za glavne uloge

Uloga u filmu „Džoker“ donela je prvog Oskara Hoakinu Finiksu, koji je tako postao drugi glumac u istoriji koji je za ulogu Džokera dobio Akademijinu nagradu. Pre njega posmrtno je dodeljena Hitu Ledžeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film „Vitez tame“.

Zahvaljujući na nagradi istakao je kako mu je gluma podarila izvanredan život te da misli kako se ovakve prilike trebaju koristiti kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorišćavanja prirode.

Rene Zelveger Oskara je osvojila za ulogu slavne glumice Džudi Garland u filmu „Džudi“.

„Ova godina u kojoj sam slavila Džudi Garland bila je podsetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsećamo se ko smo“, rekla je Zelveger. Podsetila je da Džudi Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu te da ovu nagradu smatra produžetkom njene ostavštine. Zelveger je već 2004. osvojila nagradu za sporednu glumicu za film „Cold Mountain“, a uz to ima još dve nominacije.

Na ceremoniji je odato priznanje nedavno preminulom velikanu zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, kao i preminuloj košarkaškoj zvezdi Kobiju Brajantu. Ceremonija je i ove godine održana bez domaćina. Na bini su se smenjivali glumci koji su saopštavali imena dobitnika nagrada u određenim kategorijama.

 

Spisak dobitnika Oskara

Najbolji film: Parazit

'Parasite' Wins Big At Oscars, Makes History

Glavna muška uloga: Hoakin Finiks (Džoker)

Joaquin Phoenix : Amazing acceptance speech during Oscars!

Glavna ženska uloga: Rene Zelveger (Džudi)

Renée Zellweger Wins Leading Actress for Judy | EE BAFTA Film Awards 2020

Sporedna muška uloga: Bred Pit (Bilo jednom u Holivudu)

Watch Brad Pitt Thank His Kids During 2020 Oscars Speech

Sporedna ženska uloga: Laura Dern (Marriage Story)

Laura Dern Wins Supporting Actress for Marriage Story | EE BAFTA Film Awards 2020

Režija: Bong Džun Ho (Parasite)

Originalni scenario: Parazit (Bong Džun Ho, Han Džin Von)

Adaptirani scenario: Jojo Rabbit (Taika Vaititi)

Međunarodni film: Parazit (Južna Koreja)

Fotografija: 1917.

Montaža: Le Man’66: Slavna 24 sata

Scenografija: Bilo jednom u Holivudu

Kostimografija: Male žene

Šminka: One su bombe

Originalna muzika: Džoker (Hildur Guonadotir)

Originalna pesma: (I’m Gonna) Love Me Again“ (Rocketman/ Elton Džon)

Zvuk: 1917.

Montaža zvuka: Le Mans ’66

Vizualni efekti: 1917.

Animirani film: Priča o igračkama 4

Kratkometražni animirani film: Hair Love

Dokumentarni film: Američka fabrika

Kratkometražni dokumentarni film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Kratkometražni igrani film: Komšijin prozor