Netfliks i Gvinet Paltrou na udaru zbog širenja dezinformacija

Kontroverzna serija počela je da se emituje u petak 24. januara.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: BBC News // Foto: Youtube Printscreen (Netflix)

 

Nova Netfliksova serija od Gvinet Paltrou je zatalasala javnost.

„Ona je veoma zabrinjavajućeg rizika za javno zdravlje“, rekao je Sajmon Stivens, direktor Nacionalne zdravstvene službe.

Naime, serija „The Goop Lab“, snimljena u sedištu njene kompanije za zdrav život, istražuje učinke alternativnih metoda lečenja.

Sa jedne strane, Netfliks tvrdi da „to je napravljeno radi zabave, a ne da pruža medicinske savete“, dok direktor kaže da „širi dezinformacije“.

„Svi znamo da laži i dezinformacije mogu da obiđu svet pritiskom na dugme. Mitovi i dezinformacije su stavljeni na steroide od kako vode glavnu reč u onlajn svetu“, rekao je Sajmon.

Portparolka „Goop“ kompanije kaže da „je serija transparentna u pokrivanju novih tema koje možda nemaju potporu u nauci ili su u ranim fazama analiza“.

Kontroverzna serija počela je da se emituje u petak 24. januara.

U seriji u šest nastavaka Paltrou je angažovala lekare, istraživače i alternativce kako bi ispitali postupke od „energetskog egzorcizma“ do upotrebe psihodeličnih droga u lečenju mentalnih bolesti.

Međutim, Stivens je u govoru u četvrtak u Oksfordu napao Paltrou i njen tim za promociju postupaka koji predstavljaju značajni rizik za zdravlje ili mitova poput lečenja pokretima ruku iscelitelja iznad tela pacijenta.

Njena kompanija „Goop“ sada je vredna oko 250 miliona dolara.

Podsećanja radi, 2018. godine „Goop“ je pristao da plati 145.000 dolara zbog iznošenja nenaučnih tvrdnji o vaginalnim jajima za koja je tvrdio da „uravnotežuju hormone i regulišu menstrualni ciklus“.