Ne, nad sedamnaestogodišnjom Holanđankom nije izvršena legalna eutanazija

Priča o Holanđanki Noi Pothoven (17) nad kojom je navodno izvršena legalna eutanazija, obišla je svet, jer novinar Independenta ne razume koncept eutanazije u Holandiji. Međutim, priča je daleko od istine.

Britanski The Independent i američki Daily Beast preneli su rano jutros priču o sedmanestogodišnjoj devojci koja je legalno eutanazirana u Holandiji. Ubryo se vest raširila dalje, pa su je objavili i Euro News, Daily Mail i brojni drugi manji mediji sa engleskog govornog područja. To se, međutim, nije desilo. Noa Pothoven jeste preminula, ali nema ni govora o tome da je neko odobrio eutanaziju tinejdžerke sa mentalnim problemima, čak ni u liberalnoj Holandiji.

Noa Pothoven je bila nekoliko puta primljena u bolnicu u pokušaju lečenja posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i anoreksije.

„Sedamnaestogodišnja devojka koja je silovana u detinjstvu, završila je svoj život legalnom eutanazijom u Holandiji, nakon što su doktori zaključili da je njeno mučenje neizdrživo. Noa Pothoven iz Arnhema, grada na istočnom delu države, umrla je u svom krevetu prošle nedelje uz pomoć ‘End of life’ klinike. Tinejdžerka je više puta bila napadana i seksualno zlostavljana, počevši od kad je imala 11 godina. Sa 14 je bila silovana“, objavio je The Independent.

 

Zahvaljujući Tviteru i dopisnici američkog sajta Politico iz Holandije, Naomi O’Liri, razjašnjeno je šta se zapravo dogodilo.

„Sedamnaestogodišnja žrtva silovanja NIJE eutanazirana u Holandiji. Euronews,Independent, Daily Mail i Daily Beast su sve pogrešili. Trebalo mi je svega 10 minuta da proverim sa reporterom koji je pisao originalni tekst na holandskom. Noa Pothoven je tražila eutanaziju i odbijena je“, napisala je Naomi O’Liri na Tviteru.

Noa je razvila PTSD, depresiju i anoreksiju. Njena autobiografija „Pobeđivati ili učiti147 priča je o mučnim pokušajima da se nosi sa ovim tegobama.

Svoju odluku je objavila na društvenim mrežama prošle nedelje, napisavši: „Prilično dugo sam razmatrala da li da podelim ovo ili ne, ali sam ipak odlučila da hoću. Ovo možda nekima bude iznenađujuće, s obzirom na moje objave o hospitalizaciji, ali moj plan je već dugo vremena tu i nije impulsivan. Preći ću pravo na stvar: kroz maksimum 10 dana ja ću umreti. Nakon što sam se godinama borila, postala sam iscrpljena. Već neko vreme ne jedem i ne pijem i posle mnogo diskusija i razmatranja, odlučeno je da me puste jer je moj bol nepodnošljiv.“ Ovaj post je u međuvremenu obrisan sa Noinih profila, ali preneo ga je holandski lisg Gelderlander, koji je objavio i izjave njenih roditelja

Krajem 2018. Noa zaista jeste posetila kliniku za eutanaziju, ali je odbijena. Roditelji su saznali su za njen plan kada je njena majka pronašla pisma za porodicu u fascikli u njenoj sobi. Bila je primljena u tri ustanove za brigu o mladima poslednjih godina u ponavljanim pokušajima da izleči anoreksiju i depresiju. Na kraju, morala je da bude podvrgnuta hranjenju kroz cev godinu dana u bolnici.

 

U Holandiji, deci od 12 godina može legalno biti odobrena eutanazija, ali samo nakon što doktori zaključe da je pacijentova patnja neizdrživa i bez kraja na vidiku

Prema onome što sada znamo, Noa jeste preminula nakon što je prestala da jede i uzima tečost. Prema pisanju nemačkog Deutsche Wellea (DW), najverovatnije je to uradila uz pristanak roditelja. Međutim, ovo, piše DW, nema nikakve veze sa legalnim postupkom eutanazije u Holandiji, koji može da bude sproveden na dva načina: tako što će lekar pacijentu prepisati supstancu koju će ovaj sam uzeti, ili tako što će lekar lično pacijentu dati dozu medikamenta koja okončava život. DW takođe tvrdi da ne postoji ni najmanja šansa da, čak i u, po ovom pitanju, liberaloj Holandiji, bilo ko odobri eutanaziju tinejdžerki sa mentalnim tegobama.

Zaključak DW-ovog teksta je da iza ove lažne vesti najverovatnije stoji jedna vrlo česta pojava: potpuno nerazumevanje za koncept eutanazije. Na primer, 2012. godine, republikanski kandidat za predsednika SAD Rik Santorum tvrdio je da u Holandiji nasilno eutanaziraju stare, osim ako ne nose narukvicu na kojoj piše da ih ne treba eutanazirati.

 

Po najavama koje stižu, Srbiji ova rasprava tek predstoji. Vreme je da počnemo da učimo.