Ne, Covid-19 nije napravljen u laboratoriji jer je to nemoguće

U poslednjih nekoliko dana, čuli smo da je COVID-19, populariji kao koronavirus, proizveden u laboratoriji da bi se pokrenuo biološki rat protiv Kine. Evo zašto je to mit.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

// Foto: Pixabay

Da, znamo da su u ovoj zemlji čak i lekari ovih dana iznosili stav kako je koronavirus proizveden u nekoj mračnoj laboratoriji da bi se zaustavila ekonomska ekspanzija KineNajnoviji ovakav „teoretičar zavere“ jeste ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji samo što se vratio iz Kine. Dok kineske vlasti i dalje duboko veruju kako je sve počelo tako što je neko od građana Vuhana na ribljoj pijaci kupio i pojeo neku zaraženu životinju, pa je virus mutirao kad se prvi put našao u ljudskom organizmu i počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka, izgleda da neki znaju bolje.

Zato ovom prilikom prenosimo delove intervjua koji je epidemiolog Zoran Radovanović dao za nedeljnik „Vreme“ i osvrnuo se na dve teme: kako virusi mutiraju i zašto je praktično nemoguće koristiti ih za biološke napade.

O MUTACIJAMA VIRUSA

„Virusi su nam najveća pretnja, veća od nuklearnih ratova ili udara meteora. Da nismo ovladali tehnologijom, na planeti bi nas bilo 1000 puta manje. Međutim, znamo da je planeta prenaseljena i zato se virusi brže šire. Poznato je da su Rusi u ekspedicijama po Sibiru obolevali od bolesti s kojima se ranije nisu susretali jer nisu bili na područjima gde su izazivači bili prisutni. Znate, krpelj ili buva ubode glodara, on prenese bolest na drugog glodara. Onda se pojavi neki geolog, pa umesto da ubode pacova, buva ubode čoveka i javi se nova bolest. To se sada u sve većoj meri javlja. U poslednjih 10 godina imali smo više takvih vanrednih situacija, 2002. smo imali SARS, 2012. MERS, ebolu 2014, pa zika virus 2015. i 2016. To su sve agensi koji su došli iz prirode. Korona virusi imaju četiri humana tipa, od kojih dva izazivaju samo nazeb, dva mogu da se spuste na niže respiratorne organe, a onda su se pojavila i ova dva – SARS i MERS.“

O BIOLOŠKIM RATOVIMA

„Zamislite da se sada nas troje dogovorimo da izvršimo biološki napad. Ne rat, nego napad. Prvo treba da imunizujemo sebe i svoje mile i drage, a zatim i celu našu populaciju kojoj mislimo dobro. Tek onda puštamo taj agens neprijatelju. Gde je problem? U tome što moramo da budemo sigurni da agens neće promeniti strukturu tokom širenja i da nam se neće vratiti u izmenjenom obliku i zaraziti i nas, jer nismo vakcinisani protiv izmenjenog oblika. Dakle, ako smo već takvi zločinci, treba nam ili vakcina ili efikasan lek, neprijatelju napravimo ršum, a mi zaštićeni, što je nemoguće. Dakle, argumenti protiv mogućnosti biološkog napada su vrlo razumni.

Postoji vrlo mala mogućnost, manja od jedan odsto, da je virus ‘pobegao’. Ja u to ne verujem, iako severno od Vuhana postoji laboratorija u kojoj se radi sa virusima, odnosno ispituju se njihove osobine. Međutim, tamo rade isključivo vojni doktori i obezbeđenje je tako jako da ne verujem da je virus odatle pobegao.

U prošlosti je bilo nekoliko slučajeva sumnje da je možda virus pobegao. Recimo, 1976. u američkoj vojnoj bazi Fort Diks oko 200 ljudi se razbolelo od svinjskog gripa i tada je bilo reči o bežanju virusa, ali opet, verovatnoća je jako mala. Naredne godine se u bivšem SSSR pojavio virus sličan svinjskom koji je možda laboratorijski menjan, ali to nikad nije dokazano. Ali biološki napad je apsolutna besmislica, ako izuzmemo pojedince poput onog ludog matematičara u Americi koji je slao koverte sa sporama antraksa.