Naučnici napravili “super enzim” koji jede plastiku šest puta brže

Foto: Pixabay

Izvor: CNN

Naučnici su stvorili novi „super enzim“ koji može razgraditi plastiku i do šest puta brže od njihovog prethodnog enzima.

Tim istraživača koji je prethodno preoblikovao enzim koji jede plastiku nazvan PETase, sada ga je kombinovao sa drugim enzimom da bi ubrzao proces, navodi se u saopštenju za štampu sa Univerziteta u Portsmauf.

Super enzim bi mogao imati velike implikacije na recikliranje polietilen tereftalata (PET), koji je najčešći termoplastik koji se koristi u bocama za piće za jednokratnu upotrebu, tepisima i odeći.

PET-u treba stotine godina da se razgradi u životnoj sredini. PETase ga može razbiti na svoje gradivne blokove za nekoliko dana. Džon MekGian, vodeći koautor i direktor Centra za enzimske inovacije na Univerzitetu u Portsmaufu, rekao je za CNN da „ovaj najnoviji razvoj predstavlja veliko zaustavljanje u korišćenju enzima za recikliranje plastike i smanjenje zagađenja plastikom“.


VIDI NA VUGLU: 

Improvizovana bolnica u hali sajma nije logor

U duhu “Social Dilemma”: Zašto je važno da isključite notifikacije na telefonu


„Zapravo smo bili prilično iznenađeni da je to tako dobro funkcionisalo“, rekao je Mekgian, iako je podvukao da je proces „još uvek prespor“ da bi bio komercijalno održiv. On je rekao za CNN da „su istraživači dobili sredstva za izvođenje daljih eksperimenata, a uspešan razvoj mogao bi značiti da se postojeći PET može reciklirati umesto da se fosilna goriva koriste za stvaranje nove plastike“.

„Koračamo ka ogromnoj uštedi energije“, rekao je McGeehan.

Kako to dešava

Super enzim kombinuje PETase i MHETase. Smeša njih dve sama razgrađuje PET dvostruko brže od PETase, dok je povezivanje dva enzima povećalo brzinu za još tri puta.

MekGian je koristio dijamantski izvor svetlosti, uređaj koji koristi X-zrake, 10 milijardi puta sjajnijih od Sunca, da bi mogao da vidi pojedinačne atome, za mapiranje molekularne strukture MHETaze.

„Istraživači su tada mogli da osmisle novi super enzim povezivanjem MHETaze i PETaze, efikasno spajajući enzime DNK da bi stvorili jedan dugački lanac“, rekao je MekGian za CNN.

Tehnika se obično koristi u industriji biogoriva, koja koristi enzime za razgradnju celuloza, ali MekGian je rekao da je ovo prva za koju zna da se enzimi kombinuju za razgradnju plastike.

Kako još može plastika da se razgradi

Plastično zagađenje je jedno od najbitnijih ekoloških pitanja. U nedavnom izveštaju The Pew Charitable Trusts predviđa se da bi količina plastike koja ulazi u okean mogla da se utrostruči na 29 miliona tona godišnje do 2040. godine – što je ekvivalent od 50 kilograma za svaki metar obalske linije planete.

Takođe je rečeno da ne postoji „jedinstveno rešenje“, ali da bi „ambiciozna strategija recikliranja“ mogla da smanji 31-45% zagađenja plastikom.

Druga moguća rešenja uključuju crve koji se mogu da prođu kroz plastiku, uobičajenu i nerazgradivu plastiku koja trenutno začepljuje deponije i mora, zahvaljujući svojim crevnim bakterijama.