Naučna ekspedicija utvrdila da će Arktik uskoro nestati

„Na samom Severnom polu pronašli smo izuzetno rastopljeni, tanak i lomljiv led”

Foto: Pixabay

Izvor: DW

Brod RV Polarstern je u ponedeljak stigao u severnu luku Bremerhaven u Nemačkoj, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom. Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Nemačku, ali sa sobom je doneo zabrinjavajuće podatke, saopštio je danas vodič ekspedicije Markus Reks.

„Gledamo kako Arktik umire, uskoro neće više biti leda na Arktiku tokom leta. To može izazvati dalekosežne posledice po celi svet. Praktički, postigli smo sve što smo htjeli. Izvršili smo razna mjerenja tijekom cijele godine, s kratkim periodima odmora”, izjavio je Reks.

Brod se morao pomaknuti na krajnji sever, na tri nedelje u junu, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade posle restriktivnih mera zbog korona virusa, ali to nije izazvalo velike promene u misiji.

Preko 70 istraživačkih instituta iz 20 zemalja učestvovalo je u istraživanju, koje je pokazalo da je Severni ledeni okean u opasnosti. Prema Reksovim rečima, istopilo se toliko leda, da je bilo velikih mrlja koje se „protežu po čitavom horizontu“.

„Na samom Severnom polu pronašli smo izuzetno rastopljeni, tanak i lomljiv led”, dodao je on.

Arktik igra ključnu ulogu u globalnom ekosistemu, jer hladi tropski vazduh sa juga stvarajući vremenske i vazdušne struje. Bez arktičkog hlađenja tropskog vazduha, to bi promenilo vremenske sisteme i uslove širom sveta.

Reks je upozorio da bi se, ako se trend zagrevanja na Severnom polu nastavi, mogli i da ostanemo bez Arktika.

Istraživači su takođe sakupljali uzorke vode ispod leda tokom polarne noći kako bi proučavali planktone i bakterije, d bi bolje razumeli kako morski ekosistemi funkcionišu pod ekstremnim uslovima.