Najveći fejk njuzovi koje je Fejsbuk pretvorio u istinu

Fejsbuk je postao deponija laži, tračeva, obmana i paničnih vesti, koje se na kraju uvek ispostave netačne. Ali problem nastaje što one ostaju i nastavljaju da teku u onlajn kanalima, ubeđujući korisnike da poveruju u njih.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Guardian // Foto: Pixabay

 

Fejsbuk se našao na udarcu prošle nedelje zbog obmanjujuće priče o tome kako beli kombiji kruže i otimaju žene. Navodna vest je postala veoma viralana, budući da su algoritmi ove platforme procenili da je u pitanju „vruća priča“.

Sve je to kulminiralo kada je i gradonačelnik Baltimora, Džek Jang, upozorio svoje građane da beli kombiji otimaju žene za belo roblje, pa čak prodaju i njihove delove tela.

„Svi pričaju o tome na Fejsbuku“, izjavio je on.

Međutim, ova društvena mreža je saopštila da pokušava da zaustavi ovakve dezinformacije da se šire dalje, tako što će da limitira viralnost ovakvih objava.

Da zlo ne bude samo, „Guardian“ je otkrio ove nedelje da duboka mreža krajnje desnice doslovno gura fejk njuz objave o američkim poslanicama Ilhani Omar i Rašidi Tlaib. Kada je „Guardian“ obavestio Fejsbuk o ovom istraživanju, kompanija je izbrisala nekolicinu pejdževa i naloga, ali ne zato što su širili lažne vesti, već zato što im se učinilo da su ti postovi „finansijski motivisani“.

Ipak, na Fejsbuku su ostale notorne laži koje su na kraju postale „istina“, i od kojih Fejsbuk očigledno ne želi da se distancira.

 

Trampov deda je bio makro, a otac u Kju-kluks-klanu

Priča je potekla od američkog „Herald Tribune“-a koji je tvrdio da je deda Donalda Trampa bio makro i ličnost koja je imala veze sa utajom poreza, dok mu je otac, Fred Tramp, bio član rasističkog Kju-kluks-klana.

Članak o tome je bio šerovan oko 30 miliona puta, ne navodeći nikakve dokaze za to.

Naime, tvrdi se da je njegov otac učestvovao u protestima ove organizacije u Kvinsu, međutim, on je tada bio u pritvoru, iz kojeg je izašao oslobođen od optužbi. Dok njegov deda jeste posedovao hotele i restorane u Sijetlu, te biograf Gvend Bler navodi da je u to vreme bio „odeljak za devojke“, kao eufemizam za prostituciju, ali, u svakom slučaju, nigde ne postoje nikakvi dokazi da je njegov deda bio makro.

 

Ilhan Omar bila na obuci kampu Al Kaide

Još jedna lažna priča koje je došla zbog fotografije urađene 1978. godine, tri godine pre nego što je Omar rođena. Izvor slike „Associated Press“.

Fejsbuk se angažovao da redukuje ovaj evidentni fejk na medijskim portalima, ali sama slika je nastavila da cirkuliše. U oktobru 2019. godine, državni senator Severne Dakote, Olej Larsen,šerovao je ovu fotografiju.

 

Aleksandrija Okasio-Kortez hoće da zabrani motocikle

Da njujorška poslanica AOC želi da zabrani motocikle, na Fejsbuku je videlo preko 12 miliona ljudi.

Ceo ovaj story je došao sa sajta „Taters Gonna Tate“ koji je stavio njen navodni citat: „I pored svega toga, šta sam rekla? Mnogo je ovakvih motorista, i oni se misle ‘oh, vidi mene, ja sam mator, i debeo, i opasan, i glasam za Trampa, i smrdim kao pas’“

Međutim, ovaj sajt je satiričan, tekstovi ne bi trebalo da se shvataju ozbiljno, ali korisnici Fejsbuka su učinili suprotno. Čak je bio i tekst gde ona tobože izjavljuje da „veruje da su vojnici previše plaćeni“, te je policajac iz Luizijane to šerovao, nazivajući AOC idiotkinjom i da bi trebalo zbog toga da bude upucana.

 

Negacija Holokausta

Ovo je nešto najpogrešnije što je Fejsbuk ikada dozovolio, međutim oni konstantno ponavljaju da nije njihov posao da brišu sadržaj koji negira Holokaust. Mark Zakerberg kaže da je to „veoma uvredljivo i pogrešno, ali da platforma nema ulogu da briše objave kada ljudi nisu u pravu“.