Možemo da odahnemo: Kompanije odlažu uvođenje 5G zbog korone

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: The VergeCBNS // Foto: Pixabay

Mobilni operateri, stručnjaci i analitičari upozoravaju da bi moglo doći do odlaganja lansiranja 5G mreže, kao rezultat epidemije koja je izazvana virusom Kovid-19. Ova upozorenja dolaze baš nakon objava tromesečnih zarada većih kompanija koje će učestvovati u implementaciji 5G mreža.

Za sada je poznato da će se šira slika videti tek nakon finansijskih izveštaja iz juna. Ono što analitičari takođe ocenjuju kao pozitivno stanje, jeste da je razvoj 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama brži i u boljem stanju u odnosu na Evropu.


VIDI NA VUGLU:

NE, 5G TEHNOLOGIJA NIJE UZROK KORONE

VUGLANJE, PILOT EPIZODA: HOĆEMO 5G!


Da će doći do usporavanja implementacije 5G mreže upozoravao je i Huavei, koji radi na izgradnji ove mreže u Velikoj Britaniji, ali i drugim evropskim zemljama. Oni su još u martu objavili da će biti problema, ali se tek sada vidi koje se razmere u pitanju. Primena 5G tehnologija odložena je u Portugalu, Austriji, Španiji, Francuskoj i Češkoj.

I druge svetske kompanije ukazuju na to da će biti odlaganja. Samsung je objavio da će se smanjiti finansijska ulaganja u ovu infrastrukturu upravo zbog globalne epidemije. Ericsson i Nokia, dva od tri najveća provajdera, takođe upozoravaju na zastoj.

Oni smatraju da će vlade država preduzimati mere zbog kojih oni neće biti u mogućnosti da nastave planiranim ritmom fizičku implementaciju 5G mreža. Kina predstavlja suštu suprotnost od navedenih primera, jer se u njoj 5G mreža agresivno razvija i na njoj i država i privatan sektor rade intenzivno.

“Vidimo da neke zemlje zapravo ubrzavaju ulaganja u kapacitet 5G i 4G kao odgovor na pandemiju”, rekao je Ekholm Borje, CEO u Erikson kompaniji.

Nokia je jedna od tri glavne kompanije koje uvode novu tehnologije, zajedno s kineskim Huaveijem i švedskim Eriksonom.