Milenijalci ponovo na udaru ekonomske krize

„Da prebrodite dve ekonomske krize, jednu na početku svoje karijere, a drugu na sredini, jeste previše teško.“

Foto: Bojan Stekić
Foto: Bojan Stekić
Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

IzvorVox

Muriel Vega diplomirala je 2009. godine sa diplomom novinarstva i bavila se poslom koji joj je jedva plaćao račune.

„Stres pokušaja da se izdržavate dok pokušavate da otplatite dug na kreditnoj kartici bio je izvan reči“, objasnila je ona.

Danas Vega ima štedni račun i posao u tehnološkoj industriji za koji smatra da je sigurna – barem za sada. Ali ona je ipak zabrinuta. Ona zna da, kako se recesija uzrokovana pandemijom virusa korona bude pogoršavala, niko je neće spasiti od propasti, zbog čega se oseća krivom ako bude odbila dodatni slobodni posao.

„Dok pokušavamo da se izvučemo iz propasti, upravo smo pogođeni novom. Zbog toga dobijete želju da legnede i više ne ustanete“, rekla je ona.

Vega je sa pravom ljuta, jer je već videla jednu ovakvu krizu.

„Dok se krećem kroz naslove groznih ekonomskih upozorenja između bespoštednog proveravanja svog bankovnog računa i pokušaja planiranja neplaniranog, ne mogu da prestanem da razmišljam o tome kako se moja generacija suočava s drugom velikom finansijskom krizom naših života“, kaže ona.

Prošlog meseca rekordnih 6.6 miliona Amerikanaca podnelo je izjasnilo se da je nezaposleno, a brojke će se verovatno tek pogoršati. Prema grubim procenama Federalne rezervne banke u Sent Luisu, gubitak radnih mesta mogao bi dostići 47 miliona – stopa nezaposlenosti od 32,1 procenta – za vreme pandemije. Dok se predviđa da će uslužne industrije, uključujući ugostiteljstvo i ugostiteljske radnje, biti najviše pogođene, posao u tehničkim, pravnim i marketinškim uslugama biće takođe na udaru.

U međuvremenu, frilenseri, spoljni saradnici i oni na ugovoru uveliko doživljavaju gubitak prihoda bez podrške otpremninama ili naknadama.


VIDI NA VUGLU:

KAKO JE BESKUĆNICIMA U SRBIJI TOKOM PANDEMIJE

ONI KOJIMA JE ZAISTA STALO DO DRUGIH SEDE KOD KUĆE

KAKVI TREBA DA BUDEMO POSLE KORONE


Šezdeset i dva procenta milenijalaca reklo je da živi od meseca do meseca, ali čak i oni koji smatraju da imaju „siguran posao“ pitaju se da li je samo pitanje vremena kada će krenuti da im se klima tlo pod nogama.

Opet, finansijska kriza pojačava ankioznost i ruši snove o budućnosti. Istraživanja pokazuju da oni koji započnu svoj radni život tokom recesije mogu biti zarobljeni u „nizbrdnoj ekonomskoj putanji“, a trenutni pad može da ukloni milenijalcima krucijalne tačke za životne faze koje se smatraju ključnim za zarađivanje.

„Da prebrodite dve ekonomske krize, jednu na početku svoje karijere, a drugu na sredini, jeste previše teško“, rekla je Tejlor Džo Ajzenberg, izvršna direktorka „Economic Security Project“.

66% milenijalca nema nikakavu ušteđevinu, dok je za 8% manje onih koji imaju svoj dom za razliku od prethodnih generacija.

„Patnja milenijalca neće ugroziti samo njih, to je će povući čitavu ekonomiju“, napisala je Eni Lovri u „Atlantic“-u.

Međutim, ni generacija nakon njih, takozvana Generacija Z ne stoji dobro. Deca koja sada završavaju srednje škole i spremaju se za fakultete ne mogu ni da shvate veličinu ove krize. Nedavna anketa je utvrdila da mnogi pripadnici te generacije nemo gledaju kako njihovi pomoćni poslovi za džeparac i eventualne stipendije polako nestaju usled pandemije.

Istraživanje iz 2018. godine koje je sprovelo „American Psychological Association“ prikazalo je da 81% mladih iz Generacije Z vidi novac kao glavni uzrok stresa. I to nimalo nije čudno, budući da su gledali svoje roditelje kako pokušavaju da se izbore sa ogomnim finansijskim dugovima.

„Stvara se osećaj da nas ovo udara u momentu kada smo počeli da kapiramo kako da normalno živimo. Ionako gajimo traume, skepticizam i sveopšti burnot zbog težnje da vodimo normalan život sa normalnim primanjima“, rekla je Vega.